2012-10-19 11:44:24• hírek • Póti Orsolya

Bardon Tony volt az operaest szólistája

Október 18-án operaest várta a zenekedvelőket a szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmóniában. A koncert a XXXV. Szatmári Zenei Napok Nemzetközi Fesztivál keretében került megrendezésre.

Híres operák nyitányai és áriái csendültek fel csütörtök este a „Dinu Lipatti" Filharmóniában megrendezett operaest keretében. A közönség főként a romantika népszerű olasz és magyar zeneszerzők műveit hallhatta. Műsoron volt Mozart, Donizetti, Rossini, Erkel, Verdi, Gounod és de Curtis híres áriai, illetve operáiknak közismert nyitányai.

Az est szólistája Bardon Tony, a Kolozsvári Magyar Opera és a Kolozsvári Román Opera tenorja, aki Nagybányán született, de a szatmárnémeti „Aurel Popp" Zene- és Képzőművészeti Líceum egykori tanítványa. Egyetemi tanulmányait a kolozsvári „Gheorghe Dima" Zeneakadémián végezte, 2009-ben pedig elnyerte a Sabin V. Dragoi Nemzetközi Verseny II. díját.

Több neves komolyzene fesztivál meghívottja, koncerteket tartott már Hollandiában, Belgiumban, Magyarországon és Franciaországban. Együttműködik a Kolozsvári Transilvania Filharmóniával, a Temesvári Operával és a Temesvári Banatul Filharmóniával.

Már az első áriákat hallva nyilvánvalóvá vált: egy kiváló képességű tenor lépett színpadra. Lendületesen, olasz tűzzel és szenvedéllyel adta elő a „Titusz kegyelme" című operából Titusz áriáját, de előadásában elhangzott még Nemorino áriája (Donizetti: Szerelmi bájital), valamint Alessandro áriája (Mozart: Il Re Pastore).

Rövid szünet után felcsendült Erkel Ferenc „Hunyadi László" című operájának nyitánya, ezt követően pedig az est szólistája előadta László áriáját, majd Richard áriáját az „Álarcosbál" című operából és végezetül E. de Curtis „Torna a Surriento" című dalát, valamennyit igen meggyőzően.

Nagy mértékben hozzájárult az est sikeréhez a szatmári zenekar kitűnő játéka, és Horváth József energikus, magával ragadó vezénylése is. A közönség kirobbanó vastapssal jutalmazta az előadók kivételes koncertjét.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: