2017-03-09 00:16:36• hírek • Kocsis Zoltán

Barcelona: Semmi sem lehetetlen!

Döbbenetes végjátékkal ledolgozta négy gólos hátrányát a Barcelona, pedig a 87. percben még három gólos előnye volt a Paris St.Germainnek a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján. Az est másik meccsén a Dortmund gyengébb első és egy elsöprő második félidővel fordított és elbúcsúztatta a Benficát.

Kérdés, mikor lövik az első gólt? Ha szünetig legalább két gólt lőnek.. Ilyen és ehhez hasonló verziók születtek és taglalták, miként lehet esélye a Barcelonának a történelmi fordításra. Nos, alig telt el két perc, a katalánok már vezettek, szünetre pedig két gólos előnnyel vonultak. Ráadásul mindkét találat meglehetősen bizarra sikerült, a francia védelem egyik alkalommal sem állt a helyzet magaslatán. Előbb egy jobb oldali beívelést követően nem tudtak felszabadítani a védők, a magasba fejelt labdára Luis Suarez csapott le, aki megelőzte Kevin Trappot és átfejelte rajta a játékszert. A 40. percben Andres Iniesta tartotta pályán sarkazásos mozdulattal a labdát, Laywin Kurzawa Föld körüli pályára akarta azt állítani, de olyan szerencsétlenül találta el, hogy Trapp fölött a kapuba pörgött.

A még tőle is szokatlanul támadó, 3-4-3-as alakzatban felálló Barcelona igazából nem csinált semmi különöset az első félidőben. Birtokolta ugyan a labdát, de a franciák betömörülő védelmével nem igazán tudtak mit kezdeni, két góljukban a szerencsefaktor játszotta a főszerepet. Más kérdés, hogy a PSG egy Lucas Moura-lövésen kívül semmi másra nem volt képes támadásban.

A második félidő gyakorlatilag úgy kezdődött, mint az első. A 48. percben Thomas Meunier fordulás közben elcsúszott a begyorsuló Neymar mellett, estében pedig elkaszálta a brazilt. Deniz Aytekin bíró előbb továbbot intett, ám asszisztense jelzésére megítélte a büntetőt, amit Lionel Messi értékesített. Már csak egy gólra volt szüksége a Barcelonának, hogy ledolgozza Párizsban szerzett hátrányát, ám a 62. percben úgy tűnt, mindennek vége. Egy félpályás szabadrúgást követően kihagyott a hazai védelem, Kurzawa védőjét megelőzve (törlesztve valamit az öngólnál vétett hibájából) visszafejelte a labdát Edinson Cavanihoz - aki tíz perccel korábban a PSG első komoly támadása végén a kapufát találta el - , az uruguayi pedig kapásból a hálóba bombázott. Mi több, egy perccel később Julian Draxler adott remek passzt Cavaninak, aki hiába maradt egyedül Marc-André ter-Stegennel, a kapus hatalmas bravúrral lábbal védeni tudott. Hogy ez mennyit ért, a 96. percben derült ki.

A 66. percben Suarez lövését Marquinhos blokkolta a gólvonal előtt - ezt követően aztán sokáig nem történt semmi érdemleges. A Barcelona ment előre, hajtotta a kötelességtudat, ám úgy tűnt, már ők se igazán hisznek abban, hogy itt még van keresnivalójuk. A PSG mélyen betömörült saját kapuja elé, a sokszor egyéni megoldásokkal próbálkozó hazaiakat könnyedén blokkoltál. A 87. percben még úgy tűnt, a PSG biztosan továbbjut.

Akkor azonban Neymar kapuba varázsolt egy szabadrúgást - Trapp nem volt a helyzet magaslatán - , majd a 89. percben Marquinhos gázolta el a tizenhatoson belül Suarezt. Aytekin ezúttal határozottabb volt, megítélte a büntetőt, Neymar pedig kiegyenlítette az összesített állást. Csakhogy ott volt még Cavani idegenben lőtt gólja.

Öt perces hosszabbítást mutatott fel a játékvezető, az utolsó két percet már Ter Stegen is Trapp kapuja előtt töltötte. Nem ez volt azonban a döntő, hanem Neymar zseniális passza és Sergi Roberto önfeláldozó bevetődése, amellyel a kapuba kanalazta a labdát! Már a 96. percben...

„Ha a PSG képes volt nekünk négyet rúgni, akkor mi is képesek lehetünk hatot rúgni nekik. Csináltunk már ilyet, többször is", nyilatkozta a meccs előtt Luis Enrique. A Barcelona edzője akkor indokolatlanul optimistának, már-már arrogánsnak tűnt. Kollégája, az amúgy szintén spanyol Unai Emery viszont túlságosan óvatosnak, már-már kishitűnek bizonyult, hisz a második félidő derekának rövid időszakát leszámítva semmi mást nem tervezett csapatával, csak hogy valahogy kihúzzák minél kevesebb kapott góllal. Mindez nem sikerült, így a Barcelona lett a BL-történelem első csapata, amely az egyenes kieséses szakaszban négy gólos hátrányt le tudott dolgozni.

Dortmundban sem kellett sokat várni a gólra, a Borussia négy perc után ledolgozta a hátrányát a Benficával szemben: szöglet után Christian Pulisic csúsztatta meg a labdát, a hosszún érkező Pierre-Emerick Aubameyang pedig közelről a hálóba fejelt. Az első játékrész kiegyenlített játékot hozott, sőt, egy idő után a Benfica átvette az irányítást, Franco Cervi lábbal, Luisao fejjel veszélyeztetett.

A második félidő Cervi-helyzettel kezdődött, de a védők blokkolták a lövést. Ezt követően aztán lassan beindult a dortmundi henger, egymást követték a hazai gólhelyzetek - és gólok. Az 59. percben Pulisic találatával már összesítettben is a németeknél volt az előny, két perccel később Aubameyang már háromra növelte csapata előnyét. A gaboni a 85. percben állította be a 4-0-ás végeredményt, amely akár nagyobb arányú hazai győzelmet is hozhatott volna, ám Marc Bartra fejese után a labda a kapufán csattant.

Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágó (összesített eredmény):

Barcelona - Paris St.Germain 6-1 (6-5)
gólok: Suarez (3.), Kurzawa (40., öngól), Messi (50., 11-es), Neymar (87., 90., 11-es), Sergi Roberto (96.), illetve Cavani (62.)

Borussia Dortmund - Benfica 4-0 (4-1)
gólok: Aubameyang (4., 61., 85.), Pulisic (59.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: