2017-09-16 09:19:24• hírek • MTI

Barbuda 300 év után először lakatlan sziget lett az Irma miatt

Barbuda 300 év után először lakatlan sziget lett - mondta Antigua és Barbuda washingtoni nagykövete az Irma hurrikán pusztításairól készült riportban.

Ronald Sanders nagykövet az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) nyilatkozva beszélt arról, hogy milyen a hurrikán pusztítása utáni helyzet a karibi szigetcsoporton. Elmondta, a 4-es erősségű hurrikán lakhatatlanná tette Barbudát.

"A pusztítás teljes volt" - fogalmazott a nagykövet. Hozzátette: egyetlen élő ember sem maradt a szigeten, "a korábbi virágzó és élénk karibi civilizációnak ott vége".

Antigua és Barbuda - amely Puerto Ricótól délkeletre, az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál fekszik - 1981-ben a brit Commonwealth (Nemzetközösség) tagjaként lett független állam. Három szigetből áll, egyikük Barbuda. Míg a hurrikán Antiguát alig sújtotta, Barbudát teljesen letarolta. A vihar előtt majdnem mindenkit sikerült átmenekíteni Antiguára, Barbudán egyetlen halálos áldozatot követelt a pusztító vihar. Viszont egyetlen épület sem maradt épen: a repülőtértől a lakásokig és a luxusszállodákig minden romokban hever.

Robert de Niro, az amerikai sztárszínész a CNN hírtelevízióban hosszas interjút adott arról, hogy nemzetközi összefogással újra kell építeni a szigetet. A színész azt szeretné, ha adakozásból sikerülne teljesen újra teremteni az egykor virágzó turistaparadicsomot. Gaston Browne, Antigua és Barbuda miniszterelnöke korábban többszáz millió dollárosra becsülte a károkat. Robert De Niro az interjúban felajánlotta, hogy az amerikai művészvilág estélyt rendez, és ennek bevételét a barbudai újjáépítésre fordítják majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: