2010-04-02 14:38:38• hírek • Szatmar.ro

Báránypecsenye tavaszi körítéssel

Tavaszváró, húsvéti menükülönlegesség. A bárányhús rendkívül finom, bár jellegzetes íze miatt sokan nem kedvelik. Annak érdekében, hogy a bárányhús valóban ízletes legyen ajánlott vajjal készíteni.

Elkészítéséhez: 1 db báránycomb, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 kanál fagyos zsír, 1 fej hagyma, ½ kávéskanál kakukkfű vagy majoránna, 6 db endívia, ½ citrom, friss vagy konzerv zöldborsó, 2-3 szált párolt sárgarépa és kevés vaj szükséges.

Az előkészület szakaszában a megtisztított báránycombot bedörzsöljük ízlésünknek megfelelő fokhagymával, sóval, borssal, majd a zsírral együtt tepsibe tesszük a vastag a húsával felfelé. Egy fél órát mérsékelt, majd háromnegyed órát gyengébb tűznél sütjük, közben gyakran öntözzük, s ha a leve elsül, kevés vizet öntögetünk alá. Második lépésben, amikor félig megpuhult, hozzáadjuk az apróra vagdalt hagymát valamint a kakukkfüvet. Végül mindkét oldalán szép, piros ropogósra sütjük, kivesszük és forró tálra helyezzük. A levéhez ½ pohár vizet öntünk, utánaízesítjük és felforraljuk. Külön csészében tálaljuk.

A körítés

Két pohár vizet felforralunk a fél citrom levével, ízlés szerint sóval és 20 percig takaréklángon pároljuk benne a megtisztított és hosszában kettéhasított endíviákat. Leszűrjük és forró vajban megforgatva rakjuk a tálra a többi vajban párolt körítéssel együtt. Ha nagyon rangosan akarjuk köríteni, burgonyaérméket is készíthetünk hozzá a következőképpen.


Tavaszváró, húsvéti menükülönlegesség

Tavaszváró, húsvéti menükülönlegesség


Burgonyaérmék

Elsőként felforralunk két pohár vizet sóval, borssal és reszelt szerecsendióval. Két tojássárgáját elhabarunk ¾ pohár tejjel, beleöntjük a vízbe, levesszük a lángról és belekavarunk egy csomag burgonyapelyhet. Mindezt takaréklángon kikavarjuk, amíg magába szívta a folyadékot. Csillagos végű nyomócsővel vajazott sütőpléhre érméket nyomunk a masszából. Végül egy kanál tejet összekavarunk késhegynyi curryvel, bekenjük vele az érméket és kb. 10 perc alatt aranysárgára sütjük. Azonnal tálalható, kitűnő ünnepi menü. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Kiegészítés: az endívia nem más, mint a Földközi-tenger térségében honos, késő nyári növény, melynek fodros levelei különösen pikáns saláták készítésére alkalmasak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: