2012-12-07 11:41:18• hírek • MTI

Barack Obama kétszer fogja letenni a hivatali esküt

Barack Obama újraválasztott amerikai elnök kétszer fogja letenni a második kormányzási ciklusának kezdetét jelző hivatali esküt.

Az elnök első hivatali ciklusa ugyanis az amerikai alkotmány értelmében január 20-án délben jár le. Ez jövőre éppen vasárnapra esik, ám ezen a napon a hagyományok szerint sem felesküdni, sem az azt követő ünnepi parádét megrendezni nem szokás. Obama ezért két ízben teszi le a hivatali esküjét: először szűk körben vasárnap, majd az ünneplésére összegyűlt százezrek előtt a Capitoliumnál hétfőn.

Ilyen naptári egybeesés ritkán fordul elő: utoljára Ronald Reagan újraválasztása után, 1985-ben történt dupla eskütétel. Az elsőt a Fehér Ház Nagy Előcsarnokában tette le az elnök, kisszámú meghívott vendég, de egyben a tévénézők millióinak nyilvánossága előtt is. A népünnepéllyel azonban még egy napig várni kellett.
A sors furcsa fintora, hogy Obama az első hivatali esküjét is kétszer tette le. John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke ugyanis az első szertartás során összekeverte a fogadalom szövegének szórendjét és az újdonsült elnök attól tartott, hogy ez emiatt nem felelt meg a törvény betűjének.

A biztonság kedvéért másnap reggel a Fehér Ház Térképszobájába hívatta Roberts bírót, és újságírók jelenlétében újra felesküdött.

A ceremónia várhatóan 2013. január 21-én is hatalmas tömegeket vonz az amerikai fővárosba, de várakozások szerint a kíváncsiak és támogatók száma korántsem fogja elérni a 2 milliót, mint 2009-ben.
A szertartáson a tervek szerint jelen lesz az Egyesült államok mind a négy életben lévő exelnöke, Jimmy Carter, George H. W. Bush, Bill Clinton és George W. Bush is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: