2016-11-17 08:44:48• hírek • MTI

Barack Obama hivatalos látogatást kezdett Berlinben

Csaknem három napig tartó hivatalos látogatást kezdett Barack Obama amerikai elnök szerda este Berlinben.

A távozó elnök európai búcsúlátogatásának utolsó állomásán rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, a német főváros 50 kilométeres körzetében repülési tilalmat rendeltek el 3 ezer méter magasságig, a város központjának nagy részét lezárták, és mintegy 5 ezer rendőrt vezényeltek a péntek délutánig tartó eseménysorozat biztosítására.

A hivatalos program csütörtökön kezdődik; az amerikai elnök Angela Merkel kancellárral tárgyal, aki azonban szóvivőjének tájékoztatása szerint már szerda este felkereste őt szállodájában, az Adlon Hotelben, ahol együtt vacsoráztak.

Sajtóértesülések szerint a négyszemközti informális találkozó csaknem három órán át tartott, késő este ért véget. A megbeszélés tartalmáról nem szivárogtak ki részletek.

Csütörtökön Angela Merkel a hivatalában fogadja Barack Obamát. A kancellária által közölt program szerint a délutáni tárgyalás első fél órája négyszemközti találkozó lesz, majd munkatársak, tanácsadók csatlakoznak hozzájuk. A másfél órás program után a német kancellár és az amerikai elnök közös sajtótájékoztatót tart.

Pénteken Angela Merkel és Barack Obama Theresa May brit miniszterelnökkel, Francois Hollande francia elnökkel, Matteo Renzi olasz kormányfővel és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel tárgyal a német fővárosban. A megbeszélések középpontjában a transzatlanti kapcsolatok jövője, Oroszország, a szíriai válság és az éghajlatváltozás megfékezéséért folytatott küzdelem áll. Az amerikai elnök Berlinből Peruba utazik tovább.

A Wirtschaftswoche című német gazdasági hetilap pénteki számában közös vendégkommentárt közöl Angela Merkeltől és Barack Obamától, a szerdán közzétett részletek szerint a két vezető azt a meggyőződését hangsúlyozza, hogy nem lehet visszatérni a globalizáció előtti világhoz, és a németeknek és az amerikaiaknak meg kell ragadniuk a lehetőséget arra, hogy a közös értékek és eszmék alapján formálják, alakítsák a globalizáció folyamatát.

Úgy vélték, nem fér kétség ahhoz, hogy a tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi szerződés (TTIP) a német és az amerikai munkavállalók, gazdálkodók és fogyasztók hasznára válna.
Hozzátették: tudomásul kell venni, hogy a globalizált világban az egyik országban hozott döntések komoly következményekhez vezetnek más országokban, ezért szükség van a TTIP-ben lefektetett szabályokra, hogy a transzatlanti közösség meg tudjon birkózni ezzel a kihívással.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # koronavírustérkép # baleset # helyhatósági2020 # SzatmárnémetiVSK # események # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: