2014-03-28 09:05:24• hírek • MTI

Barack Obama Rómában

Az amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok részt vesz az 2015-ös milánói világkiállításon.

Ukrajna gazdasági talpra állítását ígérte Barack Obama amerikai elnök Matteo Renzi olasz kormányfővel tartott csütörtöki római sajtótájékoztatóján, és arról is beszámolt, hogy miről beszélt Ferenc pápával a Vatikánban.

Az amerikai elnök az ukrán nép támogatásának jelentőségét hangsúlyozta. Szavai szerint talpra kell állítani Ukrajna gazdaságát és ehhez vissza kell szorítani az országban a korrupciót is.
Hozzátette: reméli, hogy Oroszország a diplomácia és az együttműködés útját választja az ukrán helyzet békés megoldására. Megjegyezte, hogy az Oroszországgal szembeni szankcióknak semmilyen negatív hatása nem lesz az amerikai lakosságra.

Barack Obama a csütörtök délelőtti vatikáni látogatásáról is beszélt. Elmondta, hogy a Ferenc pápával tartott ötvenperces audiencia nagy részében az egyházfő a szegényekről, a társadalom peremére szorult emberekről beszélt neki.

"Meghatott az a figyelem, amelyet a pápa a szegényekre fordít (... ) Az egyházfőnek megvan az a képessége, hogy rányitja az emberek szemét a gondokra, például a világban terjedő cinizmus és közöny veszélyére" - fogalmazott Barack Obama.
Hozzátette: "a pápának igaza van, hajlamosak vagyunk megfeledkezni az utcákon élő hajléktalanokról, pedig nekünk politikusként törődnünk kell velük".

Az amerikai elnök elmondta, Ferenc pápával érintették a közel-keleti térség problémáit. Beszéltek az izraeli-palesztin békefolyamatról, Szíriáról, Libanonról és Líbiáról. Szó volt a közel-keleti keresztények üldözéséről.

Téma volt Latin-Amerika és az Egyesült Államokba érkező bevándorlók helyzete. Barack Obama megígérte  a pápának,  konzultálni fog az amerikai katolikus püspöki karral annak érdekében, hogy az amerikai egészségügyi rendszer tiszteletben tartsa a vallásszabadságot például az abortusz kérdésében.

Matteo Renzi példaképének nevezte Barack Obamát és kijelentette, az amerikai elnök 2009-es "Yes, we can" kampányjelszava ideje érkezett most el Olaszországban az általa vezetett kormánnyal. A római kormányfő kifejezte reményét, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezményt a júliusban kezdődő soros olasz EU-elnökség alatt aláírhatják.

A sajtótájékoztatót követően Barack Obama ellátogatott a Colosseumba, amelyet már órákkal korábban teljesen lezártak a turisták előtt a Forum Romanummal együtt. Ez ellen a kiszorított olasz és külföldi turisták a kordonok mögül tiltakoztak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: