2019-03-21 10:52:27• hírek • Bede Emőke

Bár szezonja csak hónapok múlva indul, de már most fel kell készülni a parlagfű megjelenésére!

Az allergiások életét megkeserítő pollenek közül kiemelkedik a parlagfű virágpora, mely többnyire augusztus közepétől indul el „hódító útjára”, de a növény elleni védekezés első hullámának napokon, heteken belül el kellene indulnia.

Annál is inkább, mivel a parlagfű rendkívül szapora, kifejezetten kisigényű növény, így mindenhol képes megtelepedni és virágozni. Ennek okán irtását jó minél hamarabb megkezdeni. A kaszálás csak ideig-óráig hatékony, a növény gyökerestől való kihúzása már sokkal jobb megoldás, de szóba jöhet a vegyszeres irtás is. A tuti módszer a szakértők szerint azonban az, ha a parlagfű által érintett területeket a tulajdonos ismét befüvesíti, gondozott vegetációt alakít ki rajta, hiszen mint ahogy neve is utal rá, a növény főként a parlagon hagyott, elhanyagolt területeken érzi jól magát. Ide tartoznak a lebontott vagy összedőlt épületek után maradt üres területek, az utak melletti árokpartok


Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője a Szatmár.ro megkeresésére elmondta, Romániában korábban nem volt gyakori gyom a parlagfű, elsőként az ország nyugati részén, a határ menti megyékben jelent meg, így Szatmár megye erre érzékeny lakói is megismerkedhettek a parlagfű okozta allergiás tünetekkel. Békéssy szerint megyénkben a legnagyobb gondot Nagykároly környékén okozza a virágpor, azonban az utóbbi időben az Avasban is egyre elterjedtebb a növény, mely úgy szaporodik, mintha ültetnék. Épp ezért az ügynökség 2008 óta évről évre kampányolt a irtás mellett, 2018-ban azonban végre elfogadták a parlagfű-törvényt.


A törvény kimondja, hogy a parlagfű irtása kötelező, melyet minden évben legkésőbb június 30-ig kell elvégezni. Azon magánszemélyek, vagy jogi-személyek, amelyek elmulasztják a parlagfű irtását az érdekeltségükbe tartozó földterületen, első alkalommal figyelmeztetésben részesülnek, majd ha a továbbiakban sem hajtják végre a műveletet a magánszemélyek 750-től 5000- lejig, míg a jogi személyek 5000-lejtől 20000- lejig terjedő bírsággal büntethetők.


Ugyanakkor a törvény azt is pontosítja, hogy a parlagfű által érintett területek tulajdonosainak azonosítása a polgármesteri hivatalok kötelessége, s értelemszerűen ugyancsak ők azok, akiknek időben ki kell küldeniük az irtásra vonatkozó felszólítást, hogy az említett időpontra eleget lehessen tenni a feladatnak. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal példának okáért 2018 októberéig 150 tulajdonost szólított fel arra, hogy szedje rendbe telkét. Az ennek eleget nem tevő személyekre pénzbírságot szabtak ki, melynek összértéke elérte a 29 000 lejt. Nem érdemes tehát hagyni, hogy elburjánzzon a növény: másokat pokoli panaszoktól, önmagunkat pedig borsos bírságtól menthetjük meg a telkek rendszeres karbantartása által.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: