2010-03-13 20:03:12• hírek • MTI/APF/dpa

Bangkokban meg akarják dönteni a kormányt

Emberek tízezrei özönlöttek szombaton a thai fővárosba, Bangkokba, hogy egy vasárnapra kitűzött demonstrációval kikényszerítsék a kormány lemondását.

A négy évvel ezelőtt megdöntött thai kormányfő, Thakszin Sinavatra híveinek katonai ellenőrző pontokon kellett túljutniuk, s egyedül a legnagyobb ellenőrző pontnál, a Bangkoktól északra fekvő Ayutthayanál 35 ezer érkezőt számoltak meg.
Az egykori miniszterelnök hívei, a "vörös ingesek" mindenkit mozgósítani igyekeznek Abhiszit Veddzsadzsiva kormánya ellen, s azzal számolnak, hogy vasárnap körülbelül 600 ezer ember vesz majd részt a demonstráción. "Ez alkalommal hosszú harca készülünk, ám ha a kormány ma vagy holnap feloszlatja a parlamentet, mi is szétoszlunk és hazamegyünk" - közölte a "vörös ingesek" vezetője.

A kormány 70 ezer tüntetővel számol és 50 ezer biztonsági embert mozgósított. Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök elutasította a visszavonulást, de lemondta a hét végére Ausztráliába tervezett útját.

Másfél éve, 2008 októberében a rendőrség és a kormányellenes erők összetűzéseiben Bangkokban két ember halt meg és több mint 200 megsebesült. Az ellenzéki erők heteken át megszállva tartották a kormányzati negyedet és időnként a bangkoki repülőtereket. Ez utóbbi miatt turisták százezrei rekedtek Thaiföldön.

A 2006-ban megbuktatott Thakszin Sinavatra 2008 augusztusában külföldre menekült, hogy elkerülje a büntetést, amelyet korrupció vádjával akartak kiróni rá. Ugyanazon év októberében távollétében két év börtönre ítélték.


Éjszakai forgatag Bangkok utcáin
Éjszakai forgatag Bangkok utcáin


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: