2010-01-28 12:56:23• hírek • Szatmar.ro

Banán, mint tápanyagbomba

A „Musa Paradisiaca" - közismertebb nevén a banán - megfelel a teljes értékű táplálék minden kívánalmának.

A banánról már az 1890-es évekből találunk feljegyzéseket, akkoriban "pizáng és paradicsomfüge" néven emlegették. Ennek az Ázsiából származó gyümölcsnek, táplálkozásunkban rendkívül fontos szerepe van. A sportolók is előszeretettel fogyasztják, mivel háromféle cukrot is tartalmaz, melyek különböző tempóban oldódnak fel a szervezetben, ezáltal erőkifejtés közben is folyamatos energiaellátást biztosítanak. Úgynevezett "energiacsomagot" juttat a sejtekhez, ami a szőlőcukor fogyasztását követően azonnal a vérbe jut. A gyümölcscukornak hozzávetőleg egy órára van szüksége ahhoz, hogy a vérben felszívódjon, glukózzá alakuljon, mivel csak ekkor ég el. A keményítő segítségével feltölthetjük szénhidrát-tartalékainkat, mivel jóval lassúbb-, de huzamosabb ideig tartó energianövekedést eredményez.

A banán gyógyhatásait a táplálkozáskutatók is hangsúlyozzák: vasat, jódot és rezet is tartalmaz, de B6-vitaminban is gazdag, ami a szükséges protein-anyagcserét biztosítja. Bőséges mennyiségű C-vitamin, magnézium és ásványi anyag található benne, ami a közkedvelt gyümölcsöt valódi tápanyagbombává teszik. Kevesen tudják, hogy zölden szüretelik, és csak a szupermarketekhez vezető út közben érik meg.

A legfinomabb az a banán, aminek mély sárga színe van és héján barna szeplők láthatók. Ennek ellenére sokan éppen ezért mellőzik, mondván: azok már nem olyan ízletesek. Éppen ellenkezőleg. A gyümölcs húsa ebben az állapotban a legomlósabb, a legpuhább és a legédesebb. A cukorösszetétele ilyenkor a legoptimálisabb. Mivel szénhidrátokban is bővelkedik, a fogyókúrázóknak ajánlott más gyümölcsöt fogyasztani!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: