2015-05-09 00:22:45• hírek • Kocsis Zoltán

Balog Zoltán: Ez az a hely, amit kaptunk, ehhez kell ragaszkodnunk!

Megkoszorúzta Hám János egykori római katolikus püspök szobrát péntek este Balog Zoltán, a magyar kormány Szatmárnémetiben tartózkodó emberi erőforrások minisztere.

A tárcavezető két napos munkalátogatásra érkezett pénteken Szatmárnémetibe. Délután találkozott a megyei önkormányzat vezetőivel, majd délután a Székesegyházban részt vett a szentmisén, miután megbeszéléseket folytatott a római katolikus egyház szakembereivel.

A szentmise után Hám János szobra előtt Nm.Ft. Schönberger Jenő püspök köszöntötte az egybegyűlteket, majd méltatta elődje, Hám János tevékenységét és személyiségét. „Olyan püspök volt, amilyet ajándékba szokott adni az Isten azoknak, akiket szeret", fogalmazott Schönberger. Az egyházi vezető szerint „nem akkor nagy az ember, mikor sokat alkot, hanem amikor beérett Isten emberévé. Csak azon az alkotáson van ugyanis Isten áldása, amelynek megalkotója tudja: lelkünk templomát is kötelességünk felépíteni".

Balog Zoltán miniszter szintén méltatta Hám János városépítő tevékenységét. Szerinte a néhai püspök egyik üzenete az, hogy meg kell találnunk mindannyiunknak azt a helyet, ahol alkothatunk. Mert ott alkothatunk, ahol otthon érezzük magunkat. „Ez az a hely, amit kaptunk, ez az a hely, amihez ragaszkodunk. Ez az otthonunk, bárhol is húzódjanak a határok. Ameddig itt magyarul énekelünk, magyarul imádkozunk és magyarul szólunk egymáshoz, addig lesz jövőnk is!", jelentette ki a civilben református lelkész Balog.

A miniszter beszédében bírálta a romániai restitúció visszásságait, amelyek azt mutatják, hogy újra vizsgázik a jogállam Romániában. „De vizsgázunk mi is! Ismét meg kell mutatnunk, hogy van-e elég hitünk, elég erőnk, kitartásunk, magyaros furfangunk ahhoz, hogy sikeresen érvényesíteni tudjuk érdekeinket a politika különböző színpadain", fogalmazott.

„Ha jó ügyet szolgálunk és ha a sajátjainkat szolgáljuk, akkor jó dolog szolgálni. Éppen ezért Hám János szobra azt üzeni mindenkinek, aki elmegy mellette és ránéz, hogy itt voltunk, itt vagyunk és itt is leszünk", zárta szavait az emberi erőforrások minisztere.

Végezetül Ádámkó István, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója az útkeresés nehézségeiről beszélt, amely során utat mutathatnak a példaképek. Méltatta Reizer Pált püspököt is, aki a rendszerváltás után úgy döntött, Hám János nevét vegye fel az alakuló iskola.

Az ünnepi beszédek után Maskulik Dávid szavalta el Babits Mihály Zsoltár férfi hangra című alkotását, majd elkezdődött a koszorúzás. Elsőként Nm.Ft. Schönberger Jenő püspök helyezte el a tisztelet koszorúját, majd következett Balog Zoltán miniszter, aztán az RMDSZ nevében Pataki Csaba szenátor valamint Kereskényi Gábor és Erdei István parlamenti képviselők.

Az ünnepséget a Hám János Líceum kórusának éneke zárta.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: