2013-08-24 13:46:03• hírek • Póti Orsolya

Balneo-fizioterápiás központ létesül az Aquastarban

Szolgáltatásainak bővítésére összpontosít a szatmárnémeti West Medica Klinika: egy balneo- és fizioterápiás központi létesítmény megnyitása a cél. Az egységnek a sárerdei Aquastar Aquapark ad majd otthont - tájékoztatott dr. Láng László, a klinika vezetője.

Nyugaton már felismerték azt, hogy milyen különlegesen fontos szerepe van a gyógyászatban a kinetoterápiának, a fizioterápiának, illetve a termálvizek gyógyhatásának. Ugyanakkor rájöttek arra is, hogy a gyógyszerek ugyan segítenek, de sokkal többet ér az, ha a páciens rehabilitációs tevékenységben részesül. Ott szinte kötelező a rehabilitációs kúra, hiszen hihetetlen eredményeket lehet elérni ezzel.

Mivel nálunk eddig nem volt rehabilitációs kezelés, ezért nem fordítottak megfelelő hangsúlyt erre, ezáltal pedig romlott a gyógyszeres kezelés, vagy a műtéti beavatkozás hatékonysága.

Sajnos egyre több a reumás betegség, egyre több a gerincsérv, a gerincferdüléses esetek száma már fiatal korban is, és egyre több a térd- és lábfájdalom, aminek javarésze a mozgáshiányra vezethető vissza.

Rövidtávon ugyan lehet venni gyulladáscsökkentő gyógyszereket, azonban ezeknek komoly mellékhatásuk van, nem beszélve az ilyen jellegű kezelések áráról. Amennyiben a páciens balneo-, kineto- vagy fizioterápiás kezelést vesz igénybe pénzt is spórol, és ami fontosabb, a mellékhatásokat is kiküszöböli.

A szatmárnémeti West Medica Klinika egy balneo- és fizioterápiás központi létesítmény megnyitását tűzte ki célul, egy olyan egység létrehozását, amely a jövőre nézve egy rehabilitációs kórháznak is a csíráját jelenti - tájékoztatott dr. Láng László a klinika vezetője.

„A klinikán helyhiányban szenvedünk, és úgy gondoltam a nemrégiben megnyílt sárerdei aquaparkban fogunk egy balneo- és fizioterápiás központot létrehozni, illeszkedve az aquapark profiljával. Nyilvánvaló, hogy ez egy fejlődési folyamatnak az eredménye, és úgy vélem, hogy ebben komoly potenciál van a jövőre nézve" - mondta el Láng.

A szakember úgy tartja, hogy a kétféle termálvíz, ami rendelkezésükre áll majd, nagyon jó terápiás hatású. Mivel más rétegből származnak a termálvizek, így más-más hatásuk is van. Mindebbe gyógyhatásával szervesen illeszkedik egy fizioterápiás tevékenység is, amely nagyon sokféle patológiát, betegséget képes fölszippantani. Kezdve a mozgásszervi betegségektől, az idegrendszeri betegségekig, a nőgyógyászati megbetegedésekig, sérülésekig, a baleset utáni állapotig, egészen a szívkeringési betegségek rehabilitációjáig sok mindenre lesz alkalmas.

Ezt a projektet a klinika körülbelül másfél hónap után, szeptember végére tervezi megindítani. Idővel természetesen teljesen külön bejárattal, az aquapark többi szolgáltatásaitól elkülönítve kerül sor ezekre a kezelésekre, és szakorvosi rendelés is fog zajlani, ugyanis a direkt fizioterápiás, ultrahangos és elektromos kezeléseket csak szakorvos végezheti.

„Szándékunkban áll főállású szakorvost alkalmazni, ugyanis így a jövő évtől arra is lehetőség nyílna, hogy szerződésbe lépjünk az Egészségbiztosítási Pénztárral. Ez a jelenti, hogy a vizsgálatokat és a kezelések egy részét a betegbiztosító állná, így sokkal szélesebb rétegek számára válna elérhetővé a szolgáltatás. Addig is egyelőre privát finanszírozási rendszerben zajlik majd mindez" - magyarázta dr. Láng.

Amint azt megtudtuk, az egység a legmodernebb gépekkel lesz felszerelve - Szatmáron még nincsenek ilyen minőségű és színvonalú gépek. A klinika vezetősége azonban a csomagok összeállításakor és az árlista elkészítésekor mindenképpen tekintettel lesz a lakosság fizetőképességére, illetve az intézmény reális üzemeltetési költségeire. Igyekeznek olyan csomagot összeállítani, amely elérhető lesz a lakosság legnagyobb rétegei számára.

Természetesen ezek emelt színvonalú szolgáltatások lesznek. Azt tudnunk kell, hogy a tisztaság fenntartása, a műszerek minősége, a személyzet hozzájárulása, ezek mind-mind olyan tényezők, amelyek valahol az árban is tükröződnek majd. A kezelésekre nem kell majd órákat várni, ugyanis a tervezhető kivizsgálások, gyógykezelések szervezetten, előjegyzéses formában zajlanak majd.

A klinika vezetőjétől megtudtuk: a központnak külön bejárata lesz, tehát az, aki oda jelentkezik majd be, kizárólag a baleno- és fizioterápiás szolgáltatásokat veheti igénybe. Szükség esetén, orvosi javaslatra ez kiegészülhet gyógytornával, külső termálvizes fürdővel, vagy vizes gyógytornával is. Belépéskor mindenki kap egy úgynevezett „belépőórát", ami lehetővé teszi, hogy csak azokat a a részlegeket vegye igénybe, ahová bejárása van.

A központ kezdetben egy minimális személyzettel fog működni, és a szolgáltatási idő kisebb terjedelmű lesz, de ahogyan ezt az igények megkívánják, úgy fogják bővíteni. Munkaidőhöz igazított időbeosztás lesz, így majd délelőtt és délután egyaránt igénybe vehető a kívánt gyógykezelés.

„Az elkövetkező években további fejlesztések is várhatóak: tervben van egy gyógyszálló létesítése, elsősorban azért, hogy a betegeknek ne kelljen Nagybányára, Nagyvárad környékére vagy Hajdúszoboszlóra utazniuk egy-egy gyógyterápiás kezelésért. Mindemellett úgy gondolom, a központ a jövőre nézve egy rehabilitációs kórháznak a csíráját is jelenti" - nyilatkozta a klinika vezetője, aki az Aquastar vezetőségével megpróbál egy kölcsönösen előnyös együttműködést létrehozni, ami a betegek javára szolgál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: