2013-06-01 12:35:46• hírek • Szatmár.ro

Ballagtak a Református Gimnázium végzősei

A tizenkettedikesek ünnepélyes keretek között adták át az iskola zászlaját a leendő végzősöknek.

A hagyományokhoz híven idén is a szatmárnémeti Láncos Templom adott otthont a Református Gimnázium ballagási ünnepségének. Virágcsokrokkal "felvértezett" rokonok, ismerősök és barátok várták 10 órakor, hogy a három végzős osztály tagjai bevonuljanak a templomba és kezdetét vegye a rendezvény.

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, beszédében pedig elmondta: kettős érzés uralkodik ilyenkor a diákokban, hiszen mennének is, de maradnának is régi iskolájukban, ahová ezer emlék köti őket. Most menni kell, a ballagónak pedig meg kell találnia az utat, amelyen elindul és követi a kitűzött célokat. Az út során lesz olyan pillanat, amikor ellenszélben kell hajózni, lassítani vagy éppen meg is állni egy rövid időre, de haladni kell, Isten felé fordulva.

Kovács Sándor esperes három jótanáccsal engedte útjára a végzősöket: maradjanak meg a hitben Isten és Jézus közelében, legyenek hűek magyar nemzetükhöz és emlékezzenek mindig a szerezett iskolára, ahol útravalót, reménységet és hitet kaptak. Az esperes megköszönte a tanárok, osztályfőnökök munkáját, majd egy-egy szál rózsa átadásával a tanintézmény igazgatónőjének illetve aligazgatónőjének szimbolikusan virágot nyújtott át az összes oktatónak. Virággal köszöntötte a maturandusokat, ezt a szál rózsát az évfolyamelső Nagy Csongor vette át, a szülőknek nyújtott rózsát pedig Lukács Matild kapta meg.

Nagy Sándor esperes felhívta a ballagók figyelmét, hogy nem lesz könnyű az élet, lesznek falak, hegyek és akadályok, amelyeket le kell győzni, de mindig kell legyen erőnk folytatni a megkezdett utat. Varga Attila egyházi kerületi főgondnok sok sikert kívánt a diákoknak az előttük álló vizsgákhoz, majd további sok vizsgát és próbatételt kívánt nekik, s azt, hogy ezeken jól teljesítsenek. Ezekkel a vizsgákkal és próbatételekkel gazdagodnak emberileg, lelkileg.

Szilágyi Éva igazgatónő beszédében figyelmeztette a diákokat: most elhagyják az iskola védelmező falait, ezentúl ők kell majd döntsenek jó és rossz, becsület és becstelenség, otthonteremtés vagy otthontalan bolyongás között. 

Ünnepélyes zászlóátadás a ballagási ünnepségen

A ballagási ünnepség egyik felemelő pillanata volt az iskola zászlajának átadása: a most végzett évfolyam volt az iskola 19. végzős évfolyama, a diákok a leendő végzősöket bízták meg a zászló őrzésével. A leendő tizenkettedikesek kell átvegyék a példamutatók, hagyományok megőrzőinek szerepét is.

Kereskényi Gábor parlamenti képviselő a most végzős diákok útjáról beszélt, amely nem volt könnyű: a mostani maturandusok közül volt aki nyolc, volt aki négy évet töltött az iskolában, az elmúlt években pedig többször is költözött a tanintézmény - az érettségi előtt állók csak tízedik osztályosként foglalhatták el véglegesen osztályukat a Kálvin téri épületben. Kereskényi elmondta: bárhová ls sodorja a végzősöket a sors, legyenek büszkék arra, hogy szatmáriak, partiumiak, és ne feledjék: ez a vidék visszavárja őket.

A folytatásban Gál Gyöngyi és Tolnay István köszöntötték a ballagókat, majd sor került az egyházi érettségi diplomák kiosztására, a díjak és különdíjak kiosztására, az ünnepi rendezvényt pedig a Himnusz eléneklésével zárták.

Refi ballagas from Szatmar.ro on Vimeo.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: