2014-02-21 12:43:12• hírek • Kocsis Zoltán

Pusztadarócon hét kilométer utat aszfaltoztak le a tavaly

A polgármesteri hivatal tervei szerint a következő két évben az utak 90%-át leaszfaltozzák.

„Elég jó évet zártunk", mondja Gaman Mihály polgármester Pusztadaróc község 2013-as évéről. Az önkormányzati vezető viszont már a jövőre gondol: készülnek a következő pályázatok. „Nagyon fontos a perspektivikus gondolkodás, hisz finanszírozást leginkább az uniós pályázatokból tudunk szerezni", magyarázza. Az önkormányzat tavaly is két komoly projektet zárt le. A nagyobbik léptékű projekt összértéke 2,5 millió euró és decemberben zárták le. Ennek segítségével sikerült leaszfaltozni hét kilométernyi utat, lebetonozni 14 kilométer árkot, 2,2 kilométerrel bővíteni a vízhálózatot, 27,2 kilométerrel pedig a kanalizálási hálózatot.

Az integrált projekt keretein belül sikerült felújítani a pusztadaróci kultúrotthont (kicserélni a fűtési rendszert, a hangosítást, vásárolni 150 darab széket, szekrényt, felújítani a színpadot) és lehetővé tenni az after school-tevékenység beindítását. A másik projekt értéke 60.000 euró, ezt a Megyei Környezetvédelmi Ügynökség bonyolította le. Ennek keretein belül Pusztadarócon 5200, Darán 800 négyzetméter területen sikerült felújítani, illetve új parkot építeni.

A községközpontban tíz darab napelemes oszlopra szerelt LED-es világítótest gondoskodik az éjszakai világításról. A darai parkban szelektív kukákat helyeztek ki és egy-egy közvécét alakítottak ki. Darán 1800 darab növényt vásároltak, ez képezi a sövénykerítést. Pusztadarócon jelenleg is folyamatban van egy pályázat, amely az iskola felújítását teszi lehetővé: szigetelés, nyílászárók cseréje, új tetőszerkezet, a villanyáram-, víz- és fűtésrendszer cseréje, parkettezés, a vécé felújítása, valamint a fogyatékkal élők bejutását elősegítő bejárat kialakítása a cél.

A községben összesen 480 gyerek látogatja az iskolákat, további 170 pedig Szatmárnémetibe jár be.

„Az adó 86%-át sikerült begyűjtenünk, ami azt jelenti, hogy az 509.000 lejnyi teljes összegből 75.000 lej az, amit nem fizettek be. A községnek nincs három hónapnál régebbi adóssága. Az is nagyon fontos, hogy öt éve nem emeltünk adót", mondta Gaman. Kiemelte továbbá, hogy a tavaly elkészült a község új, tíz évre érvényes területrendezési terve, amely 20%-al növelte a belterületet.

Ami az idei terveket illeti, a polgármester elmondta, Pusztadarócon és Atyában folytatják a járdák és hidak betonozását, a le nem aszfaltozott utak kövezését. És ami nagyon fontos, új pályázatok előkészítését. Egy ilyen 15.000 euró értékű pályázatból épül majd egy 200 fős lelátó a pusztadaróci és egy 100 fős lelátó a darai focipálya mellé. Korábbi pályázatok során sikerült hóekével, szippantóval felszerelhető traktorral, quaddal és bozóttüzek esetén használható tűzoltó-felszereléssel bővíteni a község gépparkját. Ez a folyamat idén is folytatódik majd. Mint ahogy folytatódik az aszfaltozás - idén az Atya felé vezető egy kilométeres utat szeretnék beburkolni, illetve a településen és Petén is utcákat szeretnének korszerűsíteni.

A középtávú tervek között viszont összesen hét kilométernyi útszakasz leaszfaltozása szerepel. Ezzel a község útjainak 90%-a le lenne aszfaltozva. Mindez azonban óriási beruházást jelent, tekintve, hogy egy kilométer út aszfaltozása közel 300.000 lejbe kerül.

„Sokan kérdezik, Pusztadarócon miért nincs falunap. A legtöbben azonban megértik, hogy egyelőre másra, fontosabb dolgokra kell a pénz", szól Gaman Mihály egyfajta hitvallása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: