2008-02-14 12:09:21• hírek • Anna Szelényi

Honnan ered Valentin-nap?

Habár nem teljesen hivatalos ünnep, az emberek számára az egyik legfontosabb ünnep szerepét tölti be.

Egy jó néhány éve február elején minden szerelmes elszántan útnak indul, hogy megvásárolja a tökéletes ajándékot párja számára.

Szent Valentin

Nem lehet tudni pontosan, hogyan alakult meg Valentin- nap, ám számos legenda létezik arról a módról, ahogyan ez hivatalossá vált. Egyesek szerint az ünnep eredete a középkorba vezethető vissza, mások szerint pedig, a Római Birodalom korából ered.

Az egyik legérdekesebb legenda a harmadik századi Rómára vonatkozik, Claudius uralkodásának idejére. Claudius nem volt éppenséggel a legkedveltebb uralkodó Róma történelmében. Egyik legfőbb vágya egy önkéntesekből összeállított méretes hadsereg volt, amelynek küldetése a Claudius által óhajtott terjeszkedés lett volna.

Elvárásaival ellentétben, kevesen követték akaratát, mivel a férfiak inkább a családot választották, mint a csatatéren való halált. Mérgében, Claudius úgy gondolta, hogy a legjobb motiváló eszköz az emberek számára az lenne, ha betiltaná a fiatalok házasságát. Természetesen, a nép nem támogatta Claudius ezen törvényét, de nem volt mit tenni, alá kellett szegülni akaratának.

Abban az időben élt egy Valentin nevezetű pap, aki ugyancsak nem szimpatizálta az uralkodót és számos fiatal párt házasított össze, ezzel megszegve a törvényt. Egy idő után a katonák rajtakapták Valentint és bebörtönözték. A börtönben, a papnak nem maradt más hátra, csak kivárni az ítéletet, ami nem volt más, mint a halál.

Fogsága idején, Valentint sokat látogatta az őr lánya, akit ugyancsak a pap házasított össze titokban. A lány és a pap között annyira szoros barátság alakult ki, hogy mielőtt kivégezték volna, levelet hagyott hátra látogatójának, amelyben megköszönte hűségét és barátságát. A levél végén a következő aláírás állt: „Szeretettel, a te Valentinod!”

Valentint Kr. u. 269-ben február 14-én végezték ki.

Nem lehet tudni pontosan, hogy ez a történet igaz, vagy sem, ám az bizonyára igaz, hogy hiteles módon mutatja be a barátság és a szeretet erejét.

Habár hazánkban nem annyira elterjedtek, más országokban a képeslapok és a köszöntők jelképezik az ünnep lelkét.  A köszöntők úgy tűnik, hogy már a XV. században "forgalomban" voltak, amikor a fiatalok még versekben fejezték ki érzéseiket szeretett hölgyeiknek.  A legrégebbi Valentin- napi képeslap 1400- ból maradt hátra és a British Múzeumban található. Egyébként a nagyon keresett Valentin- nap képeslapok hazája Anglia.

Egészen a 1800-as évekig a képeslapokat kézileg állították elő, és egy valódi tehetség-próbát jelentettek a fiatal szerelmesek számára. 1800 után az iparosítás következtében a képeslapokat gyárakban állították elő, tipikus üzeneteket nyomtatva rájuk, amely egyesek viszonylatában, az ünnep varázstól való megfosztását jelentette…

Sz.A.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: