2013-09-26 17:25:49• hírek • Kocsis Zoltán

Balhés tanácsülés végén újabb hat éves szerződést kapott a Florisal

Az utóbbi évek legbalhésabb és leghevesebb ülésén van túl a Szatmárnémeti Városi Tanács: további hat évvel meghosszabbították a Florisal szerződősét.

„Nem akartunk Nápolyt csinálni Szatmárnémetiből", jelentette ki a tanácsülés után Maskulik Csaba, az RMDSZ frakció elnöke, utalva a dél-olasz város szemétgondjaira, valamint arra az áldatlan állapotra, amely elé a polgármesteri hivatal a tanács tagjait, valamint a lakókat állította. December 31-én ugyanis lejár a Florisal köztisztaságért felelős válallat szerződése. Ahhoz, hogy az önkormányzat licitet írjon ki a közterület-fenntartó tevékenység ellátására, már régen kifutott az időből. Ezt tavasz végén kellett volna meghirdetnie. Tekintve, hogy a szerződés lejártáig már csak három hónap van, a kontraktus meghosszabbításának elutasítása azt eredményezte volna, hogy Szatmárnémetiben 2014-ben hónapokig senki sem végezte volna a szemétszállítást, az utcák takarítását...

Mindez azonban nem ment ilyen simán. Az ülés elején a Károlyi út 154. szám alatti tömbház lakói szállták meg az üléstermet, akik verbálisan és transzparensekkel is a szerződéshosszabbítás elutasítását követelték. Mindez azonban nem csak pusztán állampolgári tiltakozás, hanem politikai provokáció is volt. A csoport élén ugyanis az olasz állampolgárságú Roberto di Basi mellett az a Sergiu Babasan állt, akinek már a tavalyi helyhatósági választásokon is a Florisal volt a legfőbb kampányeleme. A Nagyrománia-párti (PRM) jelöltből Demokrata-liberálissá (PDL) váló politikus a cég tevékenységének gazdasági mutatóit követelte, azt hangoztatva, hogy a közterület-fenntartó vállalat az évek során „kizsákmányolja" a szatmárnémetieket.

Babasan bekiabálásai, valamint a transzparensek miatt az ülést vezető Marcela Papici többször is felvetette az ülés berekesztésének lehetőségét.

Végül is a szavazást megtartották és a PNL-frakciót leszámítva (Adrian Albu, Radu Ardelean, Valeriu Bancea és Marcela Papici) a tanács többi tagja megszavazta a szerződéshosszabbítást - beleértve Babasan párttársát, Cosmin Ratiut is.

A PNL nevében Adrian Albu, egykori alpolgármester emelt szót a döntés ellen. „Sajnálom, hogy részt kell vennem ezen a ülésen és asszisztálnom kell ahhoz, ahogyan a kollégáim meghosszabbítják a szerződést. Teszik ezt annak ellenére, hogy az évek során lakosok, a város vezetői és maguk a tanácsosok is számtalanszor elégedetlenségüknek adtak hangot a vállalat tevékenységével kapcsolatban. Ráadásul a Florisal pert indított a város ellen a költségek csökkentése miatt. A PNL nevében azt kérem, tartsuk meg a közbeszerzési licitet, amint azt a törvény is előírja", jelentette ki.

A döntés egyelőre nem számít jogerősnek, mivel azt meg lehet támadni a Közigazgatási Bíróságon. Amennyiben ez nem történik meg, akkor további hat évig a Florisal hivatott vigyázni Szatmárnémeti tisztaságára. Azért pont hat évig, mert a szelektív hulladékgyűjtés bevezetésekor foganatosított beruházások amortizációs ideje nyolc év - ebből pedig kettő az év végeztével letelik.

„Úgy gondolom, jelen helyzetben a legjobb döntést hoztuk. Mivel a város vezetői nem hirdették meg időben a licitet, nem kockáztathattuk meg, hogy Szatmárnémeti hónapokig szemétszállítás nélkül maradjon", mondta az RMDSZ frakció nevében Maskulik.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: