2012-09-22 16:31:34• hírek • Kocsis Zoltán

Balesetveszélyes útkereszteződések Szatmárnémetiben – nem csak kezdőknek

Szatmárnémetiben több olyan útkereszteződés van, ahol még a gyakorlott autóvezető is zavarba jön. Némelyik balesetveszélyes, egyik-másik megtévesztő és van olyan, amelyet a rendőrök előszeretettel használnak arra, hogy az amúgy is lámpalázas vizsgázókat csőbe húzzák. A Szatmár.ro egy szakemberrel járta körbe a várost.

„Most kinek is van itt elsőbbsége? Melyik is itt a főút? Jobbkéz-szabályt kell alkalmazni?" Ilyen és hasonló kérdések merülnek fel és okoznak gondot néha nem csak a kezdő gépkocsivezetőben. Egy idegen városban mindenkit érhet meglepetés, de amint megtapasztaltuk, megtörténhet ez hazai pályán, saját városában is. A Szatmár.ro több kérdéses útkereszteződést is talált Szatmárnémetiben, amelyekről kikérte egy szakértő, a First Drive Autósiskola vezető oktatójának, Madarász Csabának a véleményét. Tettünk egy kisebb kört a városban és szakemberünk még mutatott egy-két érdekes helyszínt. Olyat, amelyet egy-két kiegészítő forgalmi jelzéssel egyszerűbbé lehetne tenni.

Az egyik ilyen kereszteződés a kispiac mellett van. Amikor a Ceahlaului utcán haladunk a piac felé, egy elsőbbségadás kötelező tábla köszönt minket. A legtöbben úgy gondolják, csak a Wolfenbüttel utcán haladóknak kell elsőbbséget adnia, figyelmen kívül hagyva azt az alig 30 méteres szakaszt, amely összeköti a Párizsi utcát a Wolfenbüttel utcával. Talán azért, mert ott stoptábla van kitéve.

A Ceahlaului utcán haladva a jobbkéz-szabály kell alkalmaznunk

„Nem tudom, miért alakult ki az emberekben az a képzet, hogy a stoptábla felülírja vagy erősebb, mint az elsőbbségadás kötelező tábla. Mindenesetre ez nem így van, ezért a Ceahlaului utcán közlekedőknek elsőbbséget kell adniuk a Párizsi utca felől jövőknek a klasszikus jobbkéz-szabály miatt", magyarázta Madarász. „A helyzet egyszerűsítése érdekében azonban célszerű lenne mindkét utcasarokra ugyanolyan táblát tenni: vagy két stopot vagy két elsőbbségadás kötelező táblát", tette hozzá a First Drive oktatója.

Ennél bonyolultabb és veszélyesebb viszont a Deák Ferenc (Titulesu) tér melletti kereszteződés. Amikor a Bolyai utcán közelítjük meg a teret, az egyik gondot az okozza, hogy a fáktól nem látszik az elsőbbségadás kötelező tábla. Amikor annak tövébe érünk, úgy tűnik, hogy egy klasszikus kereszteződés van előttünk, ahol a Randunelelor utcán a mi utunkat keresztezőknek van elsőbbsége, ám a velünk szemben, a Panselutei utcáról jövőknek nincs. Ám a valóságban ez pontosan fordítva van! Mégpedig azért, mert a Panselutei után a Randunelelor nevet viselő utca a főút.

„A Bolyai utca sarkán, az elsőbbségadás kötelező tábla alá mindenképpen kellene egy kiegészítő tábla, amely feltüntetné, hogy melyik a főút", mondta Madarász.

A Bolyai utcán alig látszik a tábla és a szemből jövőknek van elsőbbsége

Oktatói tapasztalataiból kiindulva még hozzátette, hogy a Bolyai utcán gyakran kérik arra a rendőrök a vizsgázót: menjen tovább előre. Sokan azonban nem, vagy csak későn veszik észre, hogy a tér mellett elhaladva a Panselutei utcába már tilos behajtani, előtte pedig kötelező balra tábla van kitéve.

Hasonlóképpen megtévesztő a kis iac közelében, az Eroilor utca. Amikor lámpalázas vizsgázó a Magyar (Rodnei) utca felé halad, a rendőr azt szokta kérni, hogy forduljon jobbra. A növényzettől és egy enyhe jobbkanyartól azonban sokszor már csak későn veszi észre az ember, hogy ott van egy nagyjából háromszög alakú majomsziget, ami előtt már jobbra kell fordulni. Mindezt egy irányjelző aszfaltfestéssel meg lehetne oldani - olyannal, ami a majomsziget mellett is van.

Az Eroilor utca végében a majomszigetet csak későn lehet észrevenni

A kispiac környékéről irány a nagy piackörnyéke. „Épp a múlt héten vágták el egyik tanítványomat, aki abszolút úgy vezet, mint bármely tapasztalt sofőr", mondja a First Drive Autósiskola munkatársa, miközben megállunk a Caisilor utcán. Az említett vizsgázó egyetlen hibája az volt, hogy hitt az aszfalt csíkozásának. A Caisilor utcán haladva a Lükő Béla utca felé vezet a főút, kicsit jobbra kanyarodva. Csakhogy a csíkozás a Randunelelor felé vezet, sokan pedig hajlamosan azt követni. Ott viszont egy behajtani tilos táblába ütköznek. „A táblák itt korrektül ki vannak téve, ám az ember hajlamos a csíkozást követni. Főleg a tapasztalatlan vizsgázóknak kell itt vigyázniuk", hívta fel a figyelmet Madarász.

A Caislor utcán megtévesztő az úttest csíkozása

Alig néhány száz méterrel odébb, ám a másik irányban, immár a Kölcsey (Iuliu Maniu) úton haladva a rendőr gyakran kéri a vizsgázót, hogy a Golescu utca után a „következő lehetőségnél forduljon jobbra". Csakhogy a Martirilor Deportati utcára tilos befordulni. „A gond az, és ez azokat is megtréfálhatja, akik nem ismerik a várost, hogy a befordulni tilos tábla nagyon bent van, az épület sarkától nem lehet látni. Csak akkor veszi észre az ember, amikor már a kereszteződésben van. Kellene egy jobbra fordulni tilos tábla a Kölcsey utcára", magyarázta a First Drive oktatója.

A Kölcsey utcára kellene egy jobbra fordulni tilos tábla...

...mert a behajtani tilos táblát csak későn lehet észrevenni

Valószínűleg Szatmárnémetiben több, némileg problémás és gondot okozó kereszteződés is van. A Szatmár.ro és a First Drive Autósiskola oktatója egyelőre ezeket vette górcső alá. Remélhetőleg a városvezetés is felfigyel ezekre, cikkünkkel pedig adtunk nekik egy-két tippet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: