2019-02-12 09:54:30• hírek • Bede Emőke

Balesetveszélyes autók tucatjai cirkálnak Szatmár megyei útjain

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Közzétette a 2018-as évre vonatkozó statisztikáit a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal. Mint kiderült, az ország területén ellenőrzött autók közöl 3500 olyan rossz műszaki állapotban volt, mely bármikor balesetet okozhatott volna.

A R.A.R. által szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény szerint tavaly országos szinten összesen 67 807 járművet ellenőriztek, ezeknek közel feléről pedig ki is derült, hogy nem felelnek meg a hatályos előírásoknak. A legtöbb probléma a világító és irányjelző berendezéssel, a károsanyag-kibocsátást csökkentő rendszerrel, a felnikkel és a gumiabroncsokkal volt, illetve számos autóban a fékrendszer és a futómű beállításai nem voltak megfelelőek.
 

Megyénkben összesen 2 554 autót ellenőriztek a R.A.R. munkatársai 2018 során, ezeknek 57,74 százaléka nem felelt meg az előírásoknak, 35 autó pedig konkrétan balesetveszélyes volt. Az átvizsgált autók két százalékáról pedig az derült ki, hogy hamis, lejárt vagy bevont forgalmi engedéllyel közlekedtek. A hivatal emellett azt is közölte, hogy Szatmár megyében a tavalyi év során 835 darab pénzbírságot róttak ki a sofőrökre, 415 forgalmi engedélyt vontak be, illetve 2 vezetői engedélyt függesztettek fel. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a forgalmi engedélyt csak akkor szerezheti vissza egy autó, ha egy, a R.A.R. által is elismert szervizben átmegy a műszaki vizsgán.
 

Az Országos Gépjármű-nyilvántartási Hivatal az üggyel kapcsolatban azonban egy fontos tényre is felhívta a figyelmet: a közzétett adatok nem tükrözik híven a romániai autópark állapotát, hiszen az ellenőrzések során csak azokat az autókat állítják meg, melyek esetében valamilyen komoly meghibásodást gyanítanak. Sajnos azonban a műszaki állapot nem minden, a baleseteknek csak töredékéért tehetők felelőssé a különféle meghibásodások...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: