2014-10-24 16:37:27• hírek • Szatmár.ro

Baleseteket, koldusokat és rendbontókat lát Szatmárnémeti 66 szeme

Nagyjából egy hónappal ezelőtt helyezték üzembe Szatmárnémetiben a 66 térfigyelő kamerából álló rendszert. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire hasznos ez, ezért ellátogattunk a Kossuth-kertben található Zöld Házban kialakított központba.

Nem egyszerű bejutni abba a térbe, ahová az összes kamera képe befut, illetve ahol két hatalmas szekrényszerű szerveren tárolják a felvett anyagot. Egyeztettünk személyesen és telefonon, majd a megbeszélt időpontban hosszasan kopogtunk a titkok ajtaján, míg valaki mágneses kártyájával ki nem nyitotta azt.

A 66 kamera képét két polgárőr figyeli a nap 24 órájában, a három hatalmas LCD-tévén oszlopokba és sorokba rendezve láthatók a város kijáratai, piacai, nagyobb terei, néhány játszótér, az új és régi főtér több pontja. Vannak kamerák, ameyek statikusak, mások maguktól mozogva pásztázzák a megfigyelt területet. Éjszaka is jól látnak, és 16 olyan kamera is munkában van, amely a rendszámokat is le tudja olvasni.

"Egy hónap alatt több mint száz észlelt eset került be a megfigyelők nyilvántartásába. Ezek között volt koccanás, gázolás, jelzőlámpánál kolduló személyek, tilosban parkolók és rendbontók is. Amennyiben a szolgálatban levő megfigyelő észlel egy esetet, odaküldjük az egyik szolgálatot teljesítő egységünket, de mivel kevesen vagyunk, van, hogy a rendőrséget értesítjük" - magyarázza Precup Ioan, a helyi rendőrség vezetője.

Vele beszélgetve az is kiderült: sok esetben a rendőrség kéri a kamerák képét nyomozás miatt - például afelől érdeklődnek, egy bizonyos rendszámú autó járt-e egy környéken, vagy sem. "Volt egy olyan eset is, hogy egy autó platójáról leesett egy üres raklap, rá egy másik autóra és megrongálta annak motorháztetejét. Az autós nem vette észre, hogy elvesztette rakománya egy darabját és ezzel galibát is okozott - a segítségünkkel azonosították és vonták őt felelősségre a rendőrök" - meséli Precup.

A térfigyelő rendszer kialakításáról szóló szerződést még 2012 február közepén Ilyés Gyula akkori polgármester írta alá Kolozsváron, az észak-nyugati régió fejlesztési ügynökségének központjában. A beruházás része egy összesen 67,6 millió lej értékű integrált fejlesztési projektnek, melyben szerepel többek között a színház épületének felújítása, 22 út teljes modernizálása - közművesítése és aszfaltozása. Maga a térfigyelő rendszer 1,548 millió lejbe kerül.

Egyébként mindenki meg van győződve róla, hogy a rendszer fölöttébb hasznos, a közeljövőben pedig további kamerákkal akarják kibővíteni. "Úgy tűnik, hogy jó úton halad a projekt, melynek keretében újabb kamerákat szerzünk be és GPS jeladóval látjuk el a helyi rendőröket. Így a legrövidebb idő alatt a helyszínre tudunk érni, mert a legközelebbi egységünket riasztjuk majd elsőként" - mondja.

Egyébként a helyi rendőrség még mindig komoly munkaerő-hiánnyal küzd: volt hogy 16 munkahelyet hirdettek meg, de abból csak négyre akadt jelentkező, de volt olyan eset is, amikor a munkatapasztalat nélküli fiatalok számára hírdettek meg állásokat, de egy sem jelentkezett. Precup szerint az alacsony fizetés az oka annak, hogy nem találnak embereket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: