2011-04-28 20:26:51• hírek • Piros Christa

Baleárok: szórakozás minden mennyiségben

A Baleár-szigeteket  szezonban nyaralók milliói lepik el, spanyol szót elvétve sem hallani. Mallorcát júliustól a németek, Ibizát a britek szállják meg, korábban kell menni.


Megközelítés: a legolcsóbb fapados repülővel (Wizzair) Palma de Mallorcába, Kolozsvárról és Budapestről. A szigeteket hajó- és repülőjáratok kötik össze egymással és a spanyol szárazfölddel (Valencia, Barcelona). Mallorcán nemcsak busz, hanem vonatközlekedés is van.Szállás minden kategóriában rengeteg található, előszezonban akár már 5 eurótól/fő/nap.
Árak: a túlkínálat miatt az árak jóval alacsonyabbak, mint Spanyolországban. Főétel 5, kávé, üdítő, sör, bor 1 eurótól kapható.

Ibiza

Nem csoda, hogy a Baleár-szigetek ennyire népszerűek: közel vannak, nyugat-európai mércével olcsó az élet, 9 hónapon át süt a Nap és kék a tenger. Vidámság, szórakozás minden mennyiségben - ez a mottója annak, aki itt tölti szabadságát. A strandok és bárok mögött apró halászfalvak, végtelen olajligetek és virágzó narancsfák húzódnak. Ami meglepő, a múlt emlékeiből is számosat találni: kőkorszaki romok, gótikus katedrálisok, ódon várfalak érdemesek megörökítésre. A szigetek legnagyobbika Mallorca és ez a legnépszerűbb is: a nyári hónapokban hatmilliónyian látogatják meg. Formentera a legkevésbé felkapott, itt nyugodt üdülésre számíthatnak a családok. Menorca nemcsak homokos strandjaival vonz: a történelem előtti időkből is maradtak  itt emlékek. A 4000 éves kőlapok, oszlopok, hatalmas T-betű formák némelyike sírkő volt, mások kivégzőhelyként, oltárként vagy megfigyelő pontként szolgáltak.

Ibiza

A szigetek és Mallorca fővárosa Palma de Mallorca, ide érkeznek a repülők és a hajók is. A nyaralók azonnal szaladnak a befizetett szállásra a sziget valamelyik üdülőtelepére, de érdemes ide visszajönni. A város önmagában is megérné, hogy Mallorcára látogassunk. Palma - ahogy a helyiek nevezik - kellemes, virágzó város árnyas körutakkal, középkori városmaggal, hatalmas gótikus katedrálissal, amely már messziről, a tengerről is látszik.

Ibiza

Bárjai és üzletei elegánsak, az éjszakai élet pezsgő, de sokkal visszafogottabb, mint a tengerparton. Aki kalandra vágyik, mindenképpen keresse meg a Sárkánybarlangot (Cuevas de Drach). Megtalálja benne a világ legnagyobb földalatti tavát, a Martel tavat, de a cseppkőbarlang képződményei is megérdemlik a figyelmet. A katedrálissal szemben egy mór erődítményből átalakított ma is használatos, kora-középkori palota van. János Károly spanyol király itt lakik és dolgozik, amikor a szigetre látogat.

Ibiza

A legkülönlegesebb sziget Ibiza, mind a tájat, mind azokat az embereket illetően, akiket ez a hely vonz. Hol sziklás, hol homokos part, mediterrán fenyők, mandula- és olajfák jellemzik a tájat. Kellemes légkörét a '60-as években fedezték fel maguknak a hippik, akik azért jöttek ide, mert végre saját normáik szerint, háborítatlanul élhettek itt. Rövid időn belül tízezrek érkeztek ide, erről a korszakról film is készült More címmel a Pink Floyd zenéjével.

Ibiza

Az együttes is megfordult itt, mint ahogy Jimi Hendrix és Janis Joplin is. A „virágok hatalmának" gyermekei ma már unokáikat küldik Ibizára. Az üzletek ma is tele vannak trapéznadrágokkal és nagy virágos ingekkel, de minden mással is, amit tervezők valaha megálmodtak. Minél feltűnőbb, csillogóbb és rikítóbb valaki, annál jobb. Jelmezekben vagy épp ruha nélkül, fiúk fiúkkal, lányok lányokkal ölelkezve vonulnak az utcán és a transzvesztitákon sem botránkozik meg senki. Ibiza az utóbbi tíz évben a világ legbizarrabb üdülőhelyévé vált. A strandokon vödörből isszák a sangriát, a legvadabb partikon napi 24 órán át folyik a szesz, a szex és a tánc.

Ibiza

 

Információk

A Baleárok egy öt szigetből álló csoport a Földközi-tenger medencéjében. Spanyolországhoz tartoznak. A három nagyobb sziget Mallorca, Menorca és Ibiza.

Ibiza

 

Ibiza

Ibiza

Ibiza

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: