2010-07-23 14:50:56• hírek • Póti Orsolya

Bakosi Károly és Tent Aurel kiállítása

Kettős kiállítás-megnyitóra került sor a Szatmár Megyei Tanács Galériájában. Bakosi Károly és Tent Aurel alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők augusztus 13-ig.

A Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesülete, a Polgármesteri Hivatal és a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ együttműködésével újabb kiállítás nyílt meg városunkban. A tárlatban Bakosi Károly és Tent Aurel képzőművészek munkái tekinthetik meg a művészet szerelmesei.

A kiállítást Gergely Csaba a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének elnöke, illetve Tillinger István nyitotta meg. Bakosi Károly szatmári képzőművész grafikáit és tollrajzait nagyfokú finomság, az emberi anatómia ismerete jellemzi. Nem áll meg a fényképszerű ábrázolásánál, absztraktizálja, szintetizálja a vonalakat, és azok kusza tömegéből egy-egy nagyszerű rajz bontakozik ki. Festményei két kategóriába sorolhatóak. A régebbi stílusban festett képek klasszikusak, semmi sem borzolja fel a nézőt, a színek egymásba fonódnak, az ábrázolt és a festő által annyiszor megcsodált tavak, folyók megnyugtatóan csobognak. Idilli környezetében megjelenik a másik, gondolatibb, elvontabb Bakos Károly is. Megjelennek az absztrakt hangszernők metamorfózisai. Az alakokat körvonalak tartják egybe, a színek széles foltokban kerülnek fel a vászonra.

Tent Aurel Nagyváradon született, és tíz éve került Szatmárnémetibe, ahol rögtön bevetette magát annak művészeti életébe. 2003-ban a Gyulafehérvári Országos Képzőművészeti Szalon díjazottja, majd 2005-ben megjelenik első kiállítása Ausztriában. A művész úgy grafikus, mint festőművész. Grafikáit, főleg akvarelljeit nagyfokú finomság, a vonalak rafinált játéka és a színek vibrálása jellemzi. Ugyanez mondható el festményeiről is. Alkotásai a mester humanitásáról, emberszeretetéről, a román népművészet, falú iránti szeretetéről és ragaszkodásáról árulkodnak. Jellemző színvilágára a kékek, lilák használata. Képein a háttér színvilága is főszereplő.

A kiállítás augusztus 13-ig látogatható.


Megnyílt Bakosi Károly és Tent Aurel kiállítása
Megnyílt Bakosi Károly és Tent Aurel kiállítása


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: