2016-05-25 12:54:51• hírek • Kocsis Zoltán

Bakambu az út elején, Griezmann a végén

Andone a Cordoba színeibe szórja a gólokat
Andone a Cordoba színeibe szórja a gólokat

Anghel Iordanescu immár egy hete vonult edzőtáborba 28 játékossal Olaszországba, az Európa-bajnokságot megelőző felkészülési időszak első meccsén pedig Románia szerda este a Kongói Demokratikus Köztársaság válogatottjával csap össze Comóban.

A szövetségi kapitány egyelőre öt játékossal többet vitt magával, mint ahányat az Európa-bajnokságra nevezhet. A futballisták a Kongói DK mellett szombat este Torinóban Ukrajna ellen bizonyíthatják még, hogy helyük van az EB-keretben. Ezen kívül Románia még Grúziával csap össze a kontinenstorna előtt június 6-án.

Lehet, hogy nem bizonyíthat viszont Florin Andone. A 23 éves csatár 20 góljával - holtversenyben - vezeti a spanyol másodosztály góllövőlistáját. Csakhogy csapata eséllyel pályázik az élvonalba való feljutásról döntő osztályozón való részvételre. Ebben az esetben a zöld-fehérek szezonja akár június 19-ig is elhúzódhat. Érthető, hogy a Cordoba nem szívesen mond le legveszélyesebb csatáráról ilyen sorsdöntő pillanatokban. Csakhogy Iordanescunak legkésőbb mújus 31-én le kell adnia a végleges keretet. Június 10-én, péntek este pedig már Antoine Griezmann és a házigazda francia válogatott vár Romániára az EB nyitómeccsén.

Addig azonban szerdán olyan, az európai labdarúgásban bizony jól csengő nevek várnak a játékosokra, mint az angol élvonalban szereplő Youssuf Mulumbu (Norwich) és Chancel Mbemba (Newcastle). A kongói keret legnagyobb sztárja azonban minden kétséget kizáróan Cedric Bakambu (fotó), aki a spanyol bajnokságot 12, az Európa Ligát 9 góllal zárta a Villarreal színeiben. Hiányzik a kongói keretből a csapat másik két legnagyobb sztárja, a Norwich jelenlegi, az Anderlecht, a Monaco, a Wolfsburg és a Dinamo Kijev korábbi csatára, válogatottat azonban 30 évesen lemondó Dieumerci Mbokani, valamint a szintén angol Crystal Palace középpályása, Yannick Bolasie. A keret tagja viszont Parfait Mandanda, a belga Charleroi (rendszerint csere)kapusa. Neve nem véletlenül lehet ismerős, hisz ő a francia válogatott és az Olympique Marseille kapusának, Steve Mandandának testvére.

Kongói DK kapcsán különbséget kell tennünk közte és szomszédja, a Kongói Köztársaság között. Az egykori belga gyarmatot függetlensége fél évszázada alatt hívták már többek között Belga-Kongónak, Kinshasa-Kongónak és Zairénak is. Jelenlegi nevét 1997-ben kapta. A maga 67 millió lakosával jóval nagyobb, mint a Kongó folyó nevét szintén viselő, alig 4,5 millió lakosú Kongói Köztársaság. Ennek megfelelően a világraglistán is nyolc hellyel előzi meg a szomszédot és az 51. pozíciót foglalja el.

A Kongói DK csapata - még Zaire néven - kétszer, 1967-ben és 1974-ben nyerte meg a Afrikai Nemzetek Kupáját, míg 1974-ben - első fekete-afrikai csapatként - részt vehetett a németországi világbajnokságon. Itt szenvedte el történelme legnagyobb arányú vereségét is, hisz Jugoszlávia 9-0 arányban lépte le az újoncokat. Zaire-nek a másik két meccsen sem sikerült gól szereznie, hisz Brazíliától 3-0-ra, Skóciától 2-0-ra kapott ki.

Ami a közelmúlt sikereit illeti, a Kongói DK 2015-ben bronzérmet szerzett az Afrikai Nemzetek Kupáján és 2009-ben megnyerte az akkor első alkalommal megszervezett, kizárólag a kontinens klubjaiban szereplő játékosokat felvonultató Afrikai Nemzetek Bajnokságát. A Kongói DK jelenleg szintén Olaszországban edzőtáborozik és a Kenya, illetve a Bissau-Guinea elleni ANK-selejtezőkre készül.

A román válogatott 28 fős kerete:

Kapusok: Ciprian Tatarusanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung (Astra Giurgiu)
Védők: Cristian Sapunaru (Pandurii), Alexandru Matel (Dinamo Zagreb), Vlad Chiriches (Napoli), Valerica Gaman (Astra Giurgiu), Dragos Grigore (al-Szailija), Cosmin Moti (Ludogorec), Razvan Rat (Rayo Vallecano), Steliano Filip (Dinamo Bucaresti), Alin Tosca (Steaua Bucuresti)
Középpályások: Mihai Pintilii (Steaua Bucuresti), Ovidiu Hoban (Hapoel Beér Seva), Adrian Ropotan (Pandurii), Andrei Prepelita (Ludogorec), Adrian Popa (Steaua Bucuresti), Gabriel Torje (Osmanlispor), Alexandru Chipciu (Steaua Bucuresti), Andrei Ivan (CSU Craiova), Alexandru Maxim (Stuttgart), Nicolae Stanciu (Steaua Bucuresti), Lucian Sanmartean (al-Ittihad)
Támadók: Claudiu Keserü (Ludogorec), Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Florin Andone (Córdoba), Denis Alibec (Astra Giurgiu), Ioan Hora (Pandurii)

Románia - Kongói Demokratikus Köztársaság 21.00 DigiSport1

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: