2014-07-04 12:20:30• hírek • Kokes János/mti

Bajorország saját képviseletet nyit Prágában

Bajorország, a legnagyobb német tartomány még az idei évben saját képviseletet nyit Prágában - közölte Horst Seehofer bajor miniszterelnök csütörtökön Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Bohuslav Sobotka cseh kormányfővel.

Sobotkának meggyőződése, hogy ez a képviselet megerősítheti a cseh-bajor kapcsolatokat, amelyeket hosszú éveken át megterhelt a két fél eltérő véleménye a csehországi szudétanémetek második világháború utáni kitelepítéséről.

Bajorország Szászország után a második német tartomány lesz, amely saját képviseletet nyit a cseh fővárosban. "Erre még az idén sor kerül" - szögezte le Seehofer. A bajor képviselet a történelmi Óvárosi tér mellett lesz. Megnyitásának konkrét dátuma attól függ, mikor sikerül befejezni az épület újjáépítését.

Sobotka bejelentette, hogy a képviselet megnyitásán mindkét miniszterelnök jelen lesz. "Az új képviselet hozzájárul kapcsolataink javításához, és különösen a mindennapok ügyeiben megerősíti jószomszédi viszonyunkat, amelyet a cseh kormány szeretne erőteljesen fejleszteni" - mutatott rá a cseh kormányfő. Hozzátette, hogy a képviselet a jövőben jelentősen hozzájárulhat a cseh-bajor intézmények és cégek együttműködésének koordinálásához is.

A látogatás alkalmával cseh-bajor tudományos, kulturális és oktatásügyi együttműködési egyezményt írtak alá. A szudétanémetek kitelepítése a tárgyalások folyamán nem volt vitatéma. Sobotka újságírói kérdésre csak annyit mondott, hogy a témát az 1997-ben aláírt cseh-német megbékélési nyilatkozat lezárta.

Bajorország és Szászország prágai képviselete erdélyi szempontból azért érdekes, mert emlékezzünk vissza: mekkora felháborodást váltott ki a román sajtóban és politikumban az ötlet, hogy Székelyföld külön képviseleti irodát nyisson Brüsszelben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: