2014-04-11 02:25:22• hírek • Kocsis Zoltán

Taroltak a spanyolok – Alcacer vezérletével történelmet írt a Valencia

Igazi gólözönnel örvendeztette meg a szurkolókat az Európa Liga negyeddöntőinek visszavágóján a nyolc érintett csapat: a négy meccsen 15 gól született és mindössze a Basel és az Alkmaar maradt gól nélkül. A legtöbb találat Spanyolországban esett, itt játszották az est két meglepetését, a Valencia pedig történelmet írt. Torinóban megizzadt a Juventus, Lisszabonban simán hozta a kötelezőt a Benfica - ennyit dióhéjban, most pedig lássuk bővebben.

Az odavágók legnagyobb (pontosabban egyetlen) szenzációt az keltette, hogy a Basel zárt kapuk mögött 3-0-ra kiütötte a Valenciát. A spanyolok azzal a tudattal vághattak neki a visszavágónak, hogy amióta a sorozatot Európa Ligának hívják (azaz 2009 óta), egyetlen csapat sem tudott fordítani három gólos hátrányból. Na meg azzal, hogy a Basel eddig kétszer lépett pályára a Mestalla-stadionban: 1965-ben 5-1-re, 2002-ben pedig 6-2-re kapott ki.

A jelek szerint a Valencia inkább e két statisztikai adatból merített erőt és mindent megtett, hogy kiküszöbölje a múlt heti csorbát. Gólt azonban csak fél óra elteltével tudott szerezni, akkor viszont rövid időn belül kettőt is: a 38. percben Alcacer jobbal, majd Vargas fejjel volt eredményes. A 70. percben aztán az est egyik legszebb találatával le is dolgozták a hátrányukat a spanyolok: Vargas önfeláldozó akrobatikus visszapassza után Alcacer futtából bombázta a léc alá a labdát a 16-os vonalának közeléből.

A rendes játékidőben nem esett több gól, így jöhetett a hosszabbítás - az idei kupaszezonban (beleértve a Bajnokok Ligáját is) elsőként. Itt pedig folytatódott a svájciak vesszőfutása: a 101. percben Diaz kiállítása miatt emberhátrányban maradtak. Tíz perccel később tovább romlottak az esélyeik, amikor Alcacer megszerezte önmaga harmadik gólját is. A 116. percben Sauro is mehetett zuhanyozni, a 9 emberrel maradt Baselnek pedig Bernat adta meg a kegyelemdöfést.

Hasonló gólparádét rendezett néhány száz kilométerrel délebbre a Sevilla is, amely egy hete Portóban szinte semmilyen veszélyt nem jelentett a hazaiak kapujára és csak Beto kapusnak és a kapufának köszönhette, hogy megúszta 1-0-ás vereséggel. A Sanchez Pizjuan stadionban viszont már az 5. percben ledolgozták a hátrányt, amikor Rakitic talált be büntetőből. Alig húsz perccel később pedig már az andalúzok voltak előnyben, Vitolo találatát ráadásul három perccel később Bacca újabbal toldotta meg. A három gólos előnnyel forduló Sevillát az sem zavarta, hogy Coke kiállítása miatt az 54. percben emberhátrányba kerültek: Gameiro a hajrá elején négyre növelte csapata előnyét. Quaresma ráadásban szerzett szépségdíjas gólja már csak szépségtapasznak volt jó a Porto számára.

Egy gólos előnnyel várta a Lyon elleni hazai visszavágót a Juventus, amely ráadásul Pirlo mesteri szabadrúgását követően már a 4. percben megszerezte a vezetést. Egy meglepő szögletkombinációt követően viszont negyed órával később Briand kiegyenlített. A folytatásban a Lyon sokak által nem várt nehézségek elé állította a végső győzelem legnagyobb esélyesét - amíg a 68. percben Marchisio távoli, megpattanó lövése el nem döntött minden fontos kérdést.

Szintén egy gólos előnnyel fogadta az AZ Alkmaart a Benfica. A hollandok azonban nem nagyon tudták megnehezíteni a portugálok dolgát, akik könnyedén nyertek az Estadio da Luzban. A meccs két hőse Salvio és Rordigo voltak: az argentin kétszer is ideálisan kiszolgálta a spanyolt, aki kétszer is betalált.

A Bajnokok Ligája után megvan tehát az Európa Liga legjobb nyolc csapata is. Ki kell emelni a gazdaságilag szenvedő spanyol klubok dominanciáját, hisz mindkét sorozatban ketten várják a pénteki sorsolást: a BL-ben a Real Madrid és az Atletico Madrid, az EL-ben pedig a Valencia és a Sevilla.

Európa Liga negyeddöntő visszavágók (összesített eredmény):
Benfica
- AZ Alkmaar 2-0 (3-0)
gólok: Rodrigo (39., 71.)

Juventus - Olympique Lyon 2-1 (3-1)
gólok: Pirlo (4.), Marchisio (68.) illetve Briand (18.)

Valencia - Basel 3-0, hosszabbítás után 5-0 (5-3)
gólok: Alcacer (38., 70., 113), Vargas (42.), Bernat (118.)

Sevilla - Porto 4-1 (4-2)
gólok: Rakitic (5., 11-es), Vitolo (26.), Bacca (29.), Gameiro (79.) illetve Quaresma (92.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: