2018-09-22 07:12:57• hírek • Bede Emőke

Bajban vannak az önkéntes tűzoltócsapatok

Fotó: ISU Satu Mare
Fotó: ISU Satu Mare

A Szatmár Megyei Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP) szeptemberi gyűlésének ez alkalommal Tasnád városa adott helyett, a találkozón pedig ismét szóba került az önkéntes tűzoltócsapatok problémája.

Az utóbbi időben több olyan tűzesetről is beszámoltunk, melyek során a hivatásos lánglovagok mellett az oltásban aktív szerepet vállaltak az egyes települések önkéntes tűzoltói is. Szerepük annál is inkább kulcsfontosságú, mivel a legtöbb esetben hamarabb a helyszínre érnek, mint hivatásos bajtársaik, s ennek köszönhetően bizony sok tragédiától mentették már meg a megyét. Ironikus módon azonban működési engedéllyel jelenleg a megye egyetlen csapata sem rendelkezik, ugyanis ennek megszerzéséhez olyan irreális elvárásokat támasztanak feléjük a törvények, melyeknek még a jobb anyagi helyzetben lévő önkormányzatok sem tudnak mind eleget tenni. A megye községei jelenleg összesen csak 26 tűzoltókocsival rendelkeznek, holott minden önkormányzatnak kötelessége lenne beszerezni egyet, a további felszerelésekről már nem is beszélve.



Az ATOP pénteki gyűlésén a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője, Octavian Adrian Popa arra kérte a jelenlevő polgármestereket és alpolgármestereket, hogy igyekezzenek mielőbb megszerezni az említett engedélyt, még akkor is, ha ez jelentős anyagi ráfordítást igényel. Ezzel kapcsolatban Popa felhívta a községvezetők figyelmét, hogy léteznek vissza nem térítendő EU-s támogatások, melyekből meg lehet oldani a felszerelés beszerzését. 
 

Kihasználva a pénteki találkozó adta lehetőséget, az ISU vezetője arra is megkérte Tasnád polgármesterét, Grieb Csabát, hogy lehetőségei szerint támogassa a helyi tűzoltósági pont felújítását, ugyanis oda egy tartalék parancsnoki központot szeretnének kihelyezni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: