2009-09-08 12:32:21• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Bajban vannak a székelyföldi románok

A székelyföldi Hargita és Kovászna megye román lakóinak százezreit fenyegeti az a veszély, hogy megfosztják őket állampolgári jogaiktól azok a magyarok, akiknek vezetői saját üzleti és "maffia-érdekeik" miatt szorgalmazzák a területi autonómiát - írta keddi cikkében a Ziua.

A bukaresti napilapban George Scarlat aláírásával goromba hangvételű írás jelent meg. Ebben a szerző úgy fogalmaz: az említett megyékben kisebbségben élő románok számára a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) politikusai a koszovói, a gáza-övezeti és a dél-libanoni üldözöttek sorsát szánják. Az olyan - politikai alakulatok álruhájába bújtatott - bűnszervezetek, mint az UCK, a Hamász és a Hezbollah, a "nemzeti felszabadítás" ürügyén önkényuralmat vezettek be az adott területeken, terrorizálják a lakosságot.

A szerző ugyancsak példaként hozza fel az IRA egyes vezetőit, akik - mint írja - "valóságos maffiózóként" viselkednek Belfastban. A baszkföldi ETA a szerző szerint amolyan "helyi RMDSZ", amely egypárti kormányzás alatt álló marxista-leninista államot akar megvalósítani földjén.
A Ziua írásában a továbbiakban azt fejtegeti, hogy Székelyföldön a "haszonlesők" klikkje vaskézzel akarja biztosítani magának a kizárólagos hatalmat.


A Ziua újságírója a székelyföldi autonómiát veszélyesnek tartja
A Ziua újságírója a székelyföldi autonómiát veszélyesnek tartja


Az RMDSZ-esek a szerző szerint az elmúlt húsz évben megfejték a székelyföldi helyi önkormányzatok pénzeit, majd 1997 után, miután bekerültek a kormányba, jót "lakmároztak" az állami költségvetésből is. "A székelyek azt panaszolják, hogy rosszak a megyei útjaik. De Bukarest biztosítja Hargita és Kovászna költségvetésének több mint ötven százalékát, ez a két megye ugyanis az ország legszegényebb megyéi közé tartozik" - olvasható a cikkben, amely szerint kérdőre kellene vonni a helyi RMDSZ-eseket, mit csináltak azzal a pénzzel.

A szerző azt állítja, hogy Székelyföldön a helyi hatalmasságok akarnak hasznot húzni az áhított területi autonómiából, amely biztosítaná a terület feletti teljhatalmukat. Távol akarják tartani a román tőkét, a román nyelvet pedig szinte teljesen betiltották - állítja a Ziua cikke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: