2012-07-11 17:42:38• hírek • Kocsis Zoltán

Bajban vannak a községek, üres zsebbel maradhatnak

Több község is komoly bajban lehet Szatmár megyében, mivel alaposan el vannak maradva a Vidékfejlesztési Alap 322-es kódjelzésű pályázatainak kivitelezésében. Ők azt kockáztatják, hogy nem kapják meg a megpályázott összegeket, ez pedig nagyon súlyos következményekkel járna a költségvetésük terén. Az érintett községek polgármestereit fogadta szerdán Eugeniu Avram prefektus.

A kormánybiztos elmondta, hogy Szatmár megyében összesen 22 község pályázta meg sikeresen az infrastruktúrát, vidékfejlesztést támogató úgynevezett 322-es projektkiírást. Közülük azonban csak Turc, Mezőpetri és Borválaszút tudta ezeket befejezni, míg Berekszó, Aranyosmeggyes és Ráksa nagyon le van maradva. Ők már kifutottak a 36 hónapos kivitelezési időből és minden jel szerint a 12 hónapos meghosszabbított határidőt sem tudják tartani. Ez azzal járhat, hogy nem kapnak további haladékot, ezzel együtt pénzt sem, jelentette ki Gheorghe Duma, a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség munkatársa.

Nem csak ez a három község szénája áll rosszul, Kányaháza, Érszakácsi, Apa, Börvely, Piskolt, Szilágypér, Szokond és Vámfalu valamint a Kolcs-Szamosborhíd Kistérségi Társulás is komoly elmaradásokkal küzd.

A polgármesterek szerint a problémák nagy részének okozói a projekteket író cégek, akik nem vették elég komolyan feladatukat és elementáris technikai hibákat vétettek: sok helyütt hiányzik például a tervek közül az elektromos áramforráshoz való csatlakozás. Szintén hátrányosan érintette a községeket több kormányhatározat is, melyeknek következtében jelentős összegeket nem tudtak már leírni a támogatásból. Véleményük szerint két millió lejes kölcsönre lenne szükségük községenként ahhoz, hogy be tudják fejezni a munkálatokat, ám ez hatalmas összeg a kis önkormányzatok számára.

Amennyiben a községek nem tudják teljesíteni a pályázatban vállalt kötelezettségeiket, akkor utófinanszírozás útján nem kapják meg a már befektetett összegeket. Ráadásul pénzük sem marad folytatni a munkát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: