2017-01-30 08:20:34• hírek • Szatmár.ro

Bajban van a mentőszolgálat - kevés háziorvos segít be a munkájukba

A mentősök túlterheltek, hiszen rengeteg könnyebb esethez is gyakran riasztják őket. A megoldás az ACD mentőautók bevetése lenne, amelyen akár háziorvosok is szolgálatot teljesíthetnek, hiszen egyszerű eseteknél kell közbelépni. A szolgáltatás nem működhet a nap 24 órájában, egyszerűen nincsenek jelentkező orvosok a feladatra.

Még 2015 júliusában adtunk hírt róla, hogy beindul Szatmár megyében a házi orvosi ellátás - ami röviden azt jelenti, hogy a célra kijelölt ACD típusú mentőautókon háziorvosok vállalhatnak szolgálatot, ellátva a könnyebb eseteket - a súlyos esetekre pedig több idejük jutna a folyamatosan túlterhelt mentősöknek.

Az ügy kapcsán két szomorú tényt is közölnünk kell. Egyrészt, hogy 2015-ben számos megyében már évek óta működött ez a szolgáltatás. A másik pedig, hogy több évig a mentőszolgálat garázsában állt a két autó, amellyel el lehetett volna indítani a munkát. A két Fiat Punto 2015-ben el is kezdte róni az utakat, ám 2017. januárjára már csak a 43 százalékban működött az amúgy 24 órás szolgálat. Ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy a feladatra vállalkozók 12 órás műszakot kell vállaljanak.

„Várjuk a háziorvosok jelentkezését, hogy segítsék munkánkat. A jelentkezőknek főleg a 7 és 19 óra közötti periódusban kellene ügyeletet vállalniuk" - írja közleményében Opris Gabriela, a Szatmár Megyei Mentőszolgálat menedzsere.

Mint megtudtuk, a mentősök legnagyobb gondja, hogy gyakran riasztják őket könnyű esetekhez, amelyeknél akár a páciens a lábán is el tudna menni az orvoshoz. Ezzel pedig egyrészt túl sok riasztáshoz kell rohanjanak, másrészt a foglaltság miatt nem tudnak a lehető leggyorsabban reagálni a komoly, akár életmentő eseteknél.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: