2009-11-27 09:19:44• hírek • Szatmár.ro

Bajban a nevelőszülői hálózat

Ebben az évben leépítéseket voltak kénytelenek eszközölni a nevelőszülői hálózatban a Gyermekvédelmi Igazgatóság szakemberei. Egyelőre nem tudni, január elsejétől hogyan fog tovább működni a hálózat.

A Megyei Tanács által kezdeményezett átszervezések következtében ötven hivatásos nevelőt bocsátanak el idén. Az augusztusi hónap folyamán hét hivatásos nevelőt bocsátottak el, szeptemberben még 18-at, októberben pedig 15 nevelőtől váltak meg, öt-öt személytől pedig a novemberi és decemberi hónap folyamán. Míg 2002-ben 45-50 hivatásos nevelőszülő volt megyénkben, idén november elején 275 hivatásos nevelőszülőt tartottak nyilván akik összesen 443 gyermekről gondoskodtak - tudtuk meg Marc Adriantól, a Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság igazgatójától. Azoknak a nevelőknek a munkaviszonyát szüntették meg, akik közel álltak a nyugdíjkorhatárhoz illetve csak egy gyermek nevelését vállalták. Mindannyiuknak lehetőségük volt és van megtartani a gyermeket, azonban fizetés nem jár annak neveléséért és ilyen formában megszűnt a nevelőszülő munkakönyves állása. Egy gyermek felügyeletéért csupán napi tartásdíj jár, melyet a gyermek korának függvényében számolnak ki. Fizetést csak abban az esetben kapnak a nevelők, ha legalább két gyermek nevelését vállalják. Szatmár megyében elég sokan éltek ezzel a lehetőséggel.

- A rendszer mostani működését szabályozó jogszabályok csak erre az évre érvényesek, így egyelőre semmit sem tudni arról, hogy a jövő évben és milyen feltételek mellett lehet valaki hivatásos nevelőszülő. Arról sem lehet tudni semmit, hogy milyen juttatások járnak majd ezért a munkáért. Ami biztos, hogy nem kell attól tartanunk, hogy  teljesen felszámolják a hálózatot"- szögezte le az igazgató.


A hivatásos nevelők megtarthatták a gyermeket, azonban fizetés nem járt érte
A hivatásos nevelők megtarthatták a gyermeket, azonban fizetés nem jár érte


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: