2011-02-09 09:25:35• hírek • MTI/Reuters/AFP

Bajban Berlusconi

Milánói ügyészek szerdán fordulnak a bírósághoz, hogy helyezzék vád alá Silvio Berlusconi olasz kormányfőt fiatalkorúakkal fizetés ellenében folytatott szexuális kapcsolatai miatt - jelentette be kedden a milánói főügyész. Az északolasz nagyváros bírósága ugyanekkor közölte: március 11-én felújítják azt a pert, amelyben Berlusconit korrupcióval vádolják.

Ami a szexbotrányt illeti, Edmondo Bruti Liberati milánói főügyész újságírókkal közölte: "Ma még tartunk egy végső értekezletet az eljárás vonatkozásairól, és holnap benyújtjuk a kérvényt a bírónak".
A milánói ügyészek szerint Berlusconi "jelentős" számú fiatalkorú nőnek fizetett szexuális szolgáltatásokért, beleértve a 17 esztendős marokkói Karima el-Mahrugot, aki egy éjszakai mulatóhely táncosnője, és többször részt vett a Berlusconi villájában rendezett estéken.

A kormányfőt el akarják számoltatni azért is, mert amikor a rendőrség őrizetbe vette a táncosnőt lopás vádjával, akkor Berlusconi közbelépett szabadon bocsátása érdekében. A miniszterelnök visszautasítja a vádakat, és azt állítja, hogy soha nem fizetett szexért, és a politikailag motivált, baloldali magisztrátusok áldozata, akik meg akarják őt fosztani hatalmától.
Liberati elmondta, hogy ez az ügy független a többi, köztük egy szintén prostituáltakkal kapcsolatos, a nápolyi ügyészség által folytatott vizsgálattól.

A korrupciós ügyben Berlusconit azzal vádolják, hogy pénzzel próbálta számára kedvező vallomásra bírni korábbi ügyvédjét, a brit David Millst. Az ügyészség vádja szerint Berlusconi összesen 600 ezer dollárt fizetett az ügyvédnek. Az ügyet 2010 márciusában leállították, mert az olasz parlament olyan törvényt fogadott el, amely 18 hónapra büntetőjogi ügyekben immunitást adott a kormányfőnek. Az olasz alkotmánybíróság viszont részlegesen megsemmisítette a jogszabályt, s ennek értelmében a kormányfő elleni perek újraindulhatnak, de Berlusconinak nem kötelező részt venni a tárgyalásokon, ha azt valamilyen, a tisztségéből adódó program (például külföldi látogatás vagy kormányülés) akadályozza.

Az immunitási törvény egyébként Berlusconi esetében két eljárást akasztott meg: a Mills-ügy mellett azt a pert, amelyben a kormányfőt azzal vádolják, hogy adócsalást követett el, amikor Mediaset nevű cége filmsugárzási jogokat vett. Ezt a pert várhatóan február 28-án újítják fel.


Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: