2010-04-27 12:33:12• hírek • MTI

Bagoly mondja verébnek

Ukrajnában több százezren rendelkeznek más országok állampolgárságával, így Kárpátalján gyakorlatilag minden felnőtt román nemzetiségű lakosnak román útlevele is van - közölte hétfő esti ungvári tudósításában a Szabadság Rádió ukrán adása.

A riportban egyebek mellett elhangzott, hogy nincsenek pontos adatok arról, hány kárpátaljai lakos zsebében lapul valamelyik külföldi ország útlevele. A helyi román szervezetek vezetői azt állítják, a kárpátaljai románok mindössze 10 százaléka rendelkezik román útlevéllel. Ugyanakkor szakértők szerint gyakorlatilag minden munkaképes felnőtt románnak, azaz a kárpátaljai románság 70 százalékának van Románia által kiadott útlevele. A rádió beszámolója szerint a kárpátaljai magyaroknak is van az anyaországuk által kiadott okmányuk, jóllehet ez zömmel a határon túli magyar státust jelölő magyarigazolvány.

Ezek az okmányok arra valók, hogy átjárhatóvá tegyék az Ukrajna és Európa közötti határt" - fogalmazott a riportban Fegyir Sandor szociológus, ungvári egyetemi tanár, aki szerint az ilyen útlevelektől nem kell félni, mert a tulajdonosaik tiszta pragmatizmusból használják azokat, ugyanis csökkentik vagy eltüntetik a határok jelentette akadályt. Ez pozitív jelenség mind szociális, mind gazdasági szempontból - vélte a szakértő.

A riportban megszólaló Szvitlana Mitrjajeva, az ukrán Stratégiai Kutatások Nemzeti Intézete kárpátaljai regionális részlegének igazgatója úgy vélte, veszélyt jelent Ukrajna nemzetbiztonságára nézve, ha az ukránoknak külföldi útlevelük is van. Ám ahhoz, hogy reagálni lehessen erre a helyzetre, mindenekelőtt világos törvényi szabályozásra lenne szükség - fogalmazott, hozzátéve, hogy az ukrán alkotmány tiltja ugyan a kettős állampolgárságot, de sem a büntető-, sem a közigazgatási törvénykönyv nem szabályozza a kérdést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: