2006-12-01 15:36:12• hírek • István Löchli

A HÍV fertőzöttek világnapja

 December 1-én emlékezünk meg a beteg honfitársainkról.

 1988-ban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) december 1-jét AIDS Elleni Világnappá nyilvánította.A HIV vírust 1983-ban francia tudósok azonosították. A kezdeti tévhittel ellentétben – mely szerint a HIV vírus csak a homoszexuális párkapcsolatban élőkre jelent veszélyt – bebizonyosodott, hogy valamennyi ember megfertőződhet HIV vírussal.

Habár a vírus terjedéséről és a következtében hosszú évek alatt kialakuló AIDS állapotról az orvostudomány jelentős ismereteket szerzett, az emberiség még nem birtokolja azt a gyógymódot mellyel megelőzhető, vagy leküzdhető lenne a betegség. A vírus szexuális kapcsolat, vér-vér kontaktus útján, vagy fertőzött anyáról gyermekére terjedhet. A mindennapi érintkezések során nem fertőződhetünk meg.

A HIV elleni védekezés nem csupán egészségügy, hanem széles körű társadalmi érdek, amely messzemenően túlnyúlik az országhatárokon. Világviszonylatban az elmúlt években a nemi úton történő megfertőződés mellett, egyre többen fertőződnek meg intravénás kábítószer-fogyasztás során.

Egyetlen hatásos védekezést ismerünk a fertőzés ellen, mely nem más, mint a felelősségteljes, minimalizált kockázatú magatartás. A kölcsönösen monogám, nem fertőzött személyek közötti szex minimalizálja a fertőződés kockázat, ha egyikőjük sem használ valakivel megosztva intravénás szerhasználathoz szükséges eszközöket. Ugyan csak csökkenthető a kockázat új szexuális kapcsolat létesítése esetén óvszer helyes használatával, valamint az intravénás szerhasználatához szükséges eszközök egyszer és nem megosztva történő használatával.

Szatmárnémetiben a világnap alkalmából a Vöröskereszt is egy figyelemfelkeltő megmozdulást szervezett, mely által rá szeretnék vezetni az embereket arra, hogy a betegség nem válogat, bárki megkaphatja, ezért nem kiközösíteni, hanem segíteni kell a vírussal fertőzötteket. Ezeknek az embereknek ugyanis nemcsak a kórral, hanem a társadalmi kirekesztéssel is meg kell küzdeniük.

Különösen fontos, hogy a HIV fertőzéssel kapcsolatos kételyeink eloszlatása érdekében merjünk kérdezni, és ha kell segítséget kérni.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: