2010-07-30 21:02:29• hírek • Impulzus.ro

Babonások és tájékozatlanok

Egy tudományos felmérés szerint Románia lakosai közül csak minden hetedik ember éri el a szociológusok által „tudományosan alfabetizáltnak" nevezett szintet, azaz kellő mennyiségű általános műveltséggel rendelkezik - írja az Impulzus.ro romániai magyar hírportál.

A „Román közönség és a tudomány" című felmérés nem vet valami jó fényt a román társadalomra, elsősorban az ország oktatására és főleg annak színvonalára. A kutatásból kiderült ugyanis, hogy a románok fele inkább hisz a szerencseszámokban, mint a tudásban.

Fény derült továbbá, hogy a Nap kering a Föld körül, legalábbis a válaszadók 42%-a szerint. Az emberek 35%-a gondolja azt, hogy a HIV vírus úgy is terjed, ha valaki egy fertőzőtt után iszik ugyanabból a pohárból. Az alanyok 34%-a nem tudta, hogy az apa génjei határozzák meg az utód nemét, 66%-uk pedig azt állította, hogy az antibiotikum egyaránt hatékony fegyver a vírusok és a bacilusok ellen is.

A megkérdezettek mintegy negyven százaléka válaszolta azt, hogy hisz a horoszkópban, ami az egyik legmagasabb érték Európában és ugyanennyien vallották, hogy van szerencseszámuk és hisznek is benne. Majdnem felük hisz az olyan babonáknak, mint hogy a piros szín hatásos a szemmelverés ellen (pedig dehogy...), vagy hogy akinek nincs szerencséje a játékban, annak van a szerelemben. Persze, ha viszket az ember tenyere, akkor biztosan pénz áll a házhoz. Majd felük szerint pedig a szerencse fontosabb az ember az életében, mint a tudás.

A kutatás szerint a románok 50%-a rendszeresen jár templomban, ami szintén az egyik legmagasabb értéknek számít az Európai Unióban: ezzel Románia benne van az első ötben. Talán ennek is köszönhető, hogy öt románból négy nem hisz Darwin evolúciós elméletében: szerintük Isten valamennyi élőlényt jelenlegi formájában teremtette meg.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: