2018-08-04 07:35:54• hírek • Oszkó Viktória

Baba-mama nyüzsgéssel indult a reggel a Kossuth-kertben

Agusztus 1. és 7. között világszerte a Szoptatás Világhetét ünneplik. Fontos egy hétről van szó, hiszen ilyenkor számtalan megmozdulást szerveznek azért, hogy felhívják a figyelmet az anya-gyermek kapcsolat kiépítésének fontosságára, amelyhez a legoptimálisabb és legegészségesebb  út bizony a szoptatáson keresztül vezet.

Miért is fontos a szoptatás mind az édesanya, mind a kisbaba számára? Először is azért, mert az anyatej kezdetben tökéletesen kielégíti a gyermek táplálékigényét és segít kialakítani a kicsi megfelelő immunvédelmét. Másodszor a szoptatás minden kisbaba számára egyenlő esélyeket teremt, hozzájárul úgy a gyermekek, mint a nők egészségéhez, és növeli a gyermekek túlélési esélyét a világnak azokon a helyein, ahol éhínség és rossz életkörülmények uralkodnak.  


Minden évben más és más célkitűzéssel indulnak el a Szoptatás Világhetének kezdeményezései és programsorozatai. 2018-ban a nem megfelelő tápláltság minden formájának megelőzése,  az élelmezésbiztonság fenntartása és a szegénységből való kitörés megvalósítása előtt szeretnének utat törni a szervezők.


 

Idén Szatmárnémeti is beállt a támogatók sorába: augusztus 4-én, szombaton délelőtt 10.00 órától nálunk is megkezdték információs- és egyben baba-mama családi napját a Kossuth-kertben. Bár kezdés előtt nem sokkal még csak néhányan szállingóztak a csónakázó tó mellett, illetve a játszótéren, a rendezvény-placc felől hallatszódó zene és a szervezők nyüzsgése lassan bevonzotta az érdeklődőket.

 

A kicsit nagyobb gyerekeket arcfestéssel, ugrálóvárral, készségfejlesztő játékokkal és még sok más érdekességgel várták a helyszínen, az anyukák, szülők, nagyszülők pedig – a kicsik felügyelete mellett – tájékoztatókon vehettek részt, és persze információt kaphattak a szoptatással és a mozgalommal kapcsolatos valamennyi témával kapcsolatban.

 

A program különlegessége az is, hogy az édesanyákat nem csak a tájékoztatás miatt hívták össze a szervezők, hanem azért is, hogy bátorítsák őket, merjék felvállalni gyermekük nyilvános etetését, pontosabban szólva szoptatását. A kezdeményezés célja az, hogy az anyák ne érezzék kínosnak, társadalmilag nem elfogadott dolognak a kisbabák természetes táplálását, főleg ne akkor, ha ennek épp a nyílt utcán jön el az ideje. A helyszínen összegyűlt anyukákat ezért arra buzdították, szoptassák meg együtt gyermekeiket, ezzel is csatlakozva a világszerte zajló elfogadási és támogató mozgalomhoz és egy újabb világrekord felállításához.


A családokat tombolasorsolás és számtalan más meglepetés is várta, sőt, adományozásra is nyílt lehetőség egy jó ügy érdekében: az összegyűjtött pénzösszegből az újszülöttosztályra szeretnének két, szoptatásra alkalmas kiságyat vásárolni a szervezők.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: