2011-02-17 09:38:55• hírek • Szatmár.ro

Baba-mama: Első hetek a babával

A várandós anyukák keveset gondolnak a szülés utáni időszakra, pedig a felhőtlen napok helyett  sokszor stresszel teli napok várnak rájuk. A szülés utáni első hetekre vonatkozóan a Szatmár.ro baba-szakértője, Gödri Réka javaslatait osztjuk meg olvasóinkkal.

A terhesség ideje alatt nagyon sok kismama tájékozódik könyvekből, az internetről és más forrásokból arról, hogy mi is történik a várandós anyák szervezetében, hogy hogyan fejlődik a magzat, vagy hogy mire számítson a szüléskor, de a szülés utáni időszakra legtöbben csak keveset gondolnak. Emiatt nem ritka az, hogy az újszülött babával a kórházból hazatérő kismamára felhőtlen napok helyett sokszor aggodalommal, stresszel teli napok várnak. A szülés alatt és után nagy hormonális változások is lezajlanak, és ezek is ingerlékennyé, rosszkedvűvé tehetik a kismamát (baby blues), súlyosabb esetben akár gyermekágyi depresszió is bekövetkezhet. Ezért fontos, hogy az új családnak lehetősége legyen nyugodtan egymásra hangolódni, hogy az anya és kisbabája minél jobban megismerje egymást, hogy a kismamát amennyire csak lehet megkíméljék és ha szükséges, önbizalmát erősítsék, biztassák.

Régen szigorúan betartották a hathetes gyermekágyi időszakot. Ez idő alatt a gyermekágyas asszony sokat feküdt, pihent, és egyedüli feladata a baba ellátása volt. Az asszonytársak pedig főként nem a babát csodálni mentek az első hetekben, hanem komatálat vittek, azaz a szülés utáni 2-9 napig élelemmel látták el a családot. A szoptató anyáról való gondoskodással biztosították, hogy az anya minél gyorsabban megerősödjön a szülés után, s minél tovább tudjon szoptatni. Mára ez a szokás eltűnt, de az továbbra is fontos, hogy a család pihenést, nyugalmat biztosítson az anyukának. Ha a kismama nem is tölti ágyban az egész napot, jó, ha az első hetekben a baba alvási időszakait (napközben is) ő is alvásra fordítja.

Az első hetekben a legtöbb nehézséget a szoptatás okozhatja. Az, hogy a kismamának könnyű vagy nehezebb dolga lesz a szoptatással, attól is függ, hogy a kórházban hogyan kezdte el, de főleg attól, hogy ő maga mennyit tud a szoptatásról. A sikeres szoptatás érdekében is fontos a sok pihenés és nyugalom. Jó, ha a kisbaba minél többet kerül mellre, nappal legalább 3, éjszaka legalább 4 óránként, de ha a kisbaba igényli, ennél gyakrabban is. A kezdő anyukát az is nagyon elbizonytalaníthatja, ha minden egyes szoptatás előtt és után megméri a babát és naplót vezet az elfogyasztott tejmennyiségről, mert a kisbabák nem mindig szopnak ugyanannyit (a felnőttek sem fogyasztanak ugyanannyi táplálékot minden étkezésnél).

Érdemes a babát inkább hetente egyszer mérni. A kisbaba kedélyállapota, pisis-kakás pelenkáinak száma jelzi, hogy minden rendben van-e. A szoptatás egyszerű és csodálatos dolog, de főleg az első időszakban, sok buktatója van. Ezek elkerülése érdekében érdemes minél több helyes információt szerezni a szoptatásról, probléma esetén szoptatási tanácsadóhoz fordulni (most már hazánkban is több szoptatási tanácsadó van, akiket telefonon bátran fel lehet keresni) és bízni anyai ösztöneinkben.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: