2011-03-24 12:20:25• hírek • Szatmár.ro

Babaélet cumi nélkül

Nagyon sokak számára elképzelhetetlen az, hogy egy kisbabának ne legyen cumija. A kórházból hazatérve, sok újdonsült szülő ad cumit a kisgyerek szájába, amikor úgy látja, hogy az nyugtalan, sírós, és nem tudja könnyen megnyugtatni. Pedig a cumi nem létszükséglet a kisbaba számára, többet árthatunk vele, mint amennyit használunk - véli Gödri Réka, a Szatmár.ro szakértő rovatának gyermeknevelési tanácsadója. Az alábbiakban a cumi használatának hátrányait ossza meg olvasóinkkal a tanácsadó.

Miért nem ajánlatos a cumi használata?

- A cumival nem oldjuk meg a kisbaba problémáját, csak látszólag. Míg a kisbaba megnyugszik a cumi szopogatásától, ugyanis így kielégíti szopási szükségletét, lehet, hogy közben továbbra is kielégítetlen marad az az igénye, ami miatt sírt: továbbra is fázik, éhes, szomjas, álmos vagy egyszerűen csak ölbe vágyik.

- Ezen túl a cuminak (akárcsak a cumisüveg és a bimbóvédő használatának) más negatív hatása is van az anyatejjel táplált kisbabákra. A kisbabák az első hónapokban sajátítják el a mellen való szopást, és amikor cumit adunk nekik, összezavarhatjuk őket,  ugyanis a cumit (cumisüveget, bimbóvédőt) más technikával kell szopni mint az anyamellet. Ha létrejön a cumi-mellbimbó zavar, nagyon nehéz a kisbabát ismét megtanítani helyesen szopni az anyamellet.

- Az a kisbaba, aki szopási szükségletét a cumi, cumisüveg segítségével elégíti ki, kevesebbet fog szopni, és ez a tejtermelés rovására is mehet.

Hogyan nyugtassuk meg a síró kisbabát cumi nélkül?

Úgy, hogy próbáljuk meg kideríteni a nyugtalanság okát. A síró újszülöttet tegyük mellre, akkor is, ha csak 1-1,5 óra telt el a legutóbbi szoptatás óta. Tegyük tisztába. Ha tiszta a pelenka, tele a pocak, és továbbra is sír, akkor vegyük ölbe.

A sokat síró, hasfájós kisbabákat is meg lehet nyugtatni cumi nélkül: tegyük hordozókendőbe (feltétlenül magunk felé fordítva!), úgy sétálgassunk velük. A hordozókendőben való mozgás masszírozza, melegíti a kisbaba pocakját, segíthet a gázok eltávozásában is. Ha hordozókendőt, vagy más hordozóeszközt használunk, a kisbabánk is nyugodt lesz, mi pedig el tudjuk látni teendőinket a háztartásban. Ne féljünk attól, hogy elkényeztetjük (fel- és elkapatjuk) a babát, ha sokat van ölben vagy hordozókendőben. Az első hónapokban a babának éppen a mi közelségünkre van a legnagyobb szüksége ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen,  később pedig magabiztos felnőtt váljon belőle. Ne adjunk neki gondoskodás helyett pótszereket!


Gondoskodást adjunk a babának és ne pótszereket!
Gondoskodást adjunk a babának és ne pótszereket!


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: