2014-01-29 17:07:36• hírek • Kocsis Zoltán

B kategóriájú jogosítvánnyal is lehet traktort vezetni!

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség elkezdte kifizetni a hektáronkénti támogatást, melynek összege 648 lej. Az ügynökség adatai szerint 4461 hektárnyi területre 2,9 millió lejt fizetnek majd ki.

A jövőben fokozottan nő a természetvédelem súlya az európai uniós mezőgazdaságban, hangzott el a Szatmár Megyei Agrárkamara szerdai évértékelő sajtótájékoztatóján. Ugyanott megtudhattuk, hogy Romániában B kategóriájú jogosítvánnyal is szabad traktort vezetni. Sőt! Jogosítvány nélkül is!

Az agrárkamara az elmúlt esztendőben összesen 15 különböző képzést szervezett hét különböző területen az állattartástól a pék mesterségen és a zöldség-, gyümölcstermesztésen keresztül a traktorista-képzésig. Ezzel kapcsolatban Fodor István, a kamara elnöke elmondta: azok, akik elvégezték a traktoristaképzést az adott község területén belül, a polgármester által meghatározott útvonalon vezethetnek traktort még akkor is, ha nincs jogosítványuk. Igaz ez azokra is, akiknek B kategóriájú jogosítványuk van. A traktor után azonban legtöbb 2,5 tonnás, egy tengelyű utánfutót vagy munkagépet (ekét, boronát) lehet kötni.

Az agrárkamara tavalyi képzéseit 244-en zárták sikerrel, a tandíj összege pedig 350-400 lej között változott. Ezen kívül a kamara 91 szakmai vásáron, 34 szimpóziumon és 253 kerekasztal-beszélgetésen vett részt. Megszervezte a megyei bor-és pálinkaversenyt, valamint az Eper Napját - mindezekre idén is számíthatunk.

Fodor beszámolója szerint az agrárkamara elsődleges céljai közé tartozik idén is a farmerek, elsősorban a fiatalok az uniós normák, trendek és előírásoknak megfelelő képzése, az uniós jogharmonizáció, valamint a technikai és információs támogatás.

Amíg eddig csak ajánlott, addig a következőkben kötelező lesz a szigorú uniós környezetvédelmi szabályok betartása - akár a szubvenció megítélése is függhet ettől. Éppen ezért február elsejétől a kamara széleskörű tájékoztatási kampányt indít ezzel kapcsolatban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: