2013-04-25 01:11:19• hírek • Kocsis Zoltán

Lengyel szárnyakon a Dortmund – Lewandowski négyet rúgott a Realnak

Lewandowski lő - és góól!
Lewandowski lő - és góól!

Érik a német döntő a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Azt követően, hogy kedd este a Bayern München félelmetes játékkal 4-0 arányban elgázolta a Barcelonát, szerdán a Borussia Dortmund nem kevésbé meggyőző teljesítménnyel 4-1-re győzte le a Real Madridot. E két eredmény annak fényében is érdekes, hogy az utóbbi években a nemzetközi sportsajtó mást sem sulykolt a szurkolókba, mint a Real Madrid és Barcelona valamint a Cristiano Ronaldo és Lionel Messi párharcot. Szurkolókat, és egyben jelentős bevételeket gerjesztve ezzel a két spanyol csapatnak. A keddi és a szerdai eredmény viszont azt sugallják, a sajtó egy része hatalmasat tévedett: az igazán minőségi foci nevű játékot másutt (is) játsszák. Hogy ez tényleg így van, az jövő héten kiderül.

A dortmundi találkozó elején úgy tűnt, a Borussia megpróbálja lemásolni a Bayern müncheni meccsét: Marco Reus és Robert Lewandowski már rögtön a 7. percben óriási ziccert hibáztak el. A lengyel azonban alig egy perccel később máris törlesztett, miután Mario Götze bal oldali beadását előre vetődve a kapuba lőtte.

A gól után kissé leült a meccs, ami első sorban azért volt meglepő, mert egyre inkább úgy tűnt, a Real Madid nem tud mit kezdeni a hazaiakkal és nem tud válaszolni a bekapott gólra. A 23. percben aztán Ronaldo egy remek szabadrúgással próbált erre rácáfolni. Mi több, a 20 perccel később a portugál zseni a semmiből kiegyenlített. Kellett ehhez Mats Hummels hatalmas hibája, aki gyakorlatilag Gonzalo Higuain elé passzolt, az argentin pedig Ronaldóhoz tálalt, akinek csak az üres kapuba kellett gurítania.

A Dortmund viharosan kezdte a második félidőt és alig több, mint húsz perc alatt három gólt lőtt. Előbb az 50. percben Marco Reus lövése akadt el Lewandowskin, a lengyel pedig a kapuba bombázott, majd öt minutummal később Marcel Schmelzer lövése után rúgott újabb gólt. A 67. percben aztán Xabi Alonso lökte fel Reusot tizenegyest érően, Lewandowski pedig büntetőből sem hibázott.

Ha kedden sokan azt mondták, Tito Vilanova tapasztalatlanságának is betudható, hogy nem tudta megakadályozni csapata tönkreverését, szerdán kiderült, hogy José Mourinho sem volt erre képes. A Realnak szerencséje volt Diego Lopezzel, aki Lewandowski helyzeténél és Ilkay Gündogan szólója után is hatalmasat védett.

A Real csak az utolsó percekben tudott komoly gólhelyzetet kialakítani, ám előbb Roman Weidenfeller blokkolt önfeláldozóan, majd a hosszabbítás pillanataiban Raphael Varane közeli lövése csavarodott kapu mellé.

A Real Madrid BL-meccsen legutóbb 2009 március 10-én Liverpoolban kapott négy gólt. Most az idegenben szerzett gól az utolsó szalmaszálat jelentheti számára - ám nagyon érik a futballtörténelem első német házi BL-döntője.

Bajnokok Ligája, elődöntő első meccs:
Borussia Dortmund - Real Madrid 4-1
gólok:
Lewandowski (8., 50., 55., 67, tizenegyes) illetve Ronaldo (43.)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: