2010-09-14 14:29:04• hírek • MTI

B.B. King, a blues királya 85 éves

A nyolcvanöt éve, 1925. szeptember 26-án született B.B. King már olyan hosszú ideje uralkodik a blues világában, hogy azt bármelyik valódi király megirigyelhetné. Még ma is fáradhatatlanul koncertezik, az idő szemmel láthatóan nem fog rajta.

Riley B. King néven egy Mississippi állambeli ültetvényen látta meg a napvilágot, gyermekkora munkával telt, szabad idejében egy gospel kórusban énekelt. Időközben megvette első hangszerét, amelyen maga tanult meg játszani - igazán komoly hangszerhez csak 16 évesen jutott. 1946-ban autóstoppal Memphisbe, a Mississippi-delta zenei fővárosába utazott, ahol nagybátyja, az elismert blues-zenész Bukka White vette szárnyai alá. 1948-tól szerepelt a rádióban, immár Beale Street Blues Boy, majd Blues Boy King néven, végül a B.B. King mellett kötött ki.

1949-ben elkészült első felvétele, 1951-ben először került fel dala a slágerlistára; 1985-ig összesen 74-szer szerepelt a Billboard-listán, a The Thrill is Gone még a poplistákat is megjárta. Hosszú pályafutása során olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Elvis Presley, John Lee Hooker, Chaka Khan, Eric Clapton vagy a U2. Karcosan mély éneke, egyedi gitárkezelése blues-zenészek nemzedékeinek szolgált mintaképül, nemrégiben harmadiknak rangsorolták minden idők 100 legjobb gitárosa közül.

Több mint hetven lemeze jelent meg (nem számítva a több száz válogatásalbumot), 15 ezer fellépés van mögötte, 15 Grammy-díjjal büszkélkedhet, a rock and roll halhatatlanja, több tiszteletbeli doktori címe is van. Öt kontinens csaknem 70 országában adott koncertet.

Életének legfontosabb szereplője Lucille, "aki" nem a felesége (bár ebből is volt neki kettő, gyereke pedig állítólag tizenöt), hanem szeretett gitárja. A legenda szerint az ötvenes években egy koncertjén két férfi összeverekedett egy nő miatt, ezt követően tűz támadt, ő pedig életét kockáztatva mentette ki a lángokban feledett gitárját.

Amikor megtudta, hogy az épület egy Lucille nevű nő miatt dőlt romba, emlékeztetőül így nevezte el a gitárját. Fénykorában évente 300-nál több fellépése volt, egyebek között erre mentek rá házasságai is. Még 70 évesen is évi 260 koncertre futotta az erejéből és bár a fellépések száma jelentősen csökkent, még ma is a színpadon áll. Két éve nyílt meg Mississippi államban a B.B. King múzeum és zenei központ, amely nemcsak névadójának állít emléket, hanem a Delta blues zenei örökségének bemutatására és a fiatal művészek inspirálására is hivatott.

A nyugdíjba vonulás még nem szerepel B.B. King tervei között, szavai szerint amíg az Úr nem hívja, játszani fog. A hosszú élet titka szerinte az, hogy boldog ember, míg a blues többi nagysága szinte soha sem mosolyog...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: