2012-02-02 09:25:26• hírek • MTI

BBTE: öten egy tisztségre

Öt egyetemi oktató pályázik a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektori tisztségére - derült ki szerdán, a jelentkezési határidő lejártával.

Romániában minden felsőoktatási intézményben választásokat tartanak a tavaly hatályba lépett új oktatási törvény értelmében, amely a köz- és a felsőoktatásban is alapvető változásokat ír elő.
A BBTE jelenlegi rektora, Andrei Marga filozófus nem jelöltetheti magát egy újabb mandátumra, mivel a törvény szerint a 65. életévüket betöltött oktatók már nem vállalhatnak rektori funkciót.
Így a BBTE öt oktatója nyújtotta be jelölését a legtöbb magyar diákkal rendelkező kolozsvári egyetem vezetőjének tisztségére: Ion Aurel Pop történész, Daniel David pszichológus, Cristina Ciuma közgazdász, Decebal Ciurchea fizikus és Vincze Enikő antropológus.

Magyari Tivadar, a BBTE rektorhelyettese az MTI-nek szerdán elmondta: a magyar tagozat úgy döntött, hogy nem állít saját jelöltet, így az öt oktató közül a magyar tagozat testületileg senkit nem támogat. Ugyanakkor minden információt megadnak a magyar oktatóknak - tette hozzá -, hogy "jó érzékkel" szavazzanak a rektorjelöltekre.

Az is kiderült, hogy ki lesz az a három jelölt, aki megmérkőzik a magyar tagozatot megillető két rektorhelyettesi tisztségért. A magyar tagozatnak Nagy László fizikus, Soós Anna matematikus és Pozsony Ferenc néprajzkutató közül kell megválasztania a két rektorhelyettest, valamint azt a személyt, aki a magyar tagozatért felelős rektorhelyettes lesz.
A két befutó közül ugyanis az egyik az egész egyetem ügyeinek egy konkrét oktatási területéért fog felelni, a másik rektorhelyettes viszont a magyar tagozatot fogja irányítani. A választáson ez utóbbi tisztségnek az elnyerése a legnagyobb tét.

Ezt a választást február 27-én tartják meg a magyar oktatók és diákok körében, így több mint 450 személy fog szavazni. Az első két helyezett között második fordulót is szerveznek két nappal később, ha az első körben nem sikerül megválasztani azt a személyt, aki a magyar tagozatért felelős rektorhelyettesi tisztséget tölti majd be.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: