2009-10-22 16:02:24• hírek • Ferenczi Noémi

Azt ígérik, lesznek tesztek

A minisztérium már hetekkel ezelőtt közzé tette a nyolcadikosok év végi felmérőjének tematikáját, azonban tesztkérdések még nincsenek, mely alapján a diákok felkészülhetnének a vizsgára.

Az idei évtől eltörölték az egységes féléviket a hetedikes és nyolcadikos diákok számára. Helyette csak a nyolcadikosoknak kell majd nemzeti felmérő vizsgán részt venniük, mely eredménye beszámolódik majd a kilencedikbe való felvételi jegyének átlagába. A diákoknak három tantárgyból kell majd felmérőt írniuk. A román nyelv és irodalom május 4-én, a magyar május 6-án, a matematika pedig május 12-én lesz.

A vizsgatételeket a központi felmérő bizottság állítja majd össze. A javítás és a vizsgáztatás minden jogi személlyel rendelkező iskolában fog zajlani. Az adott iskola vizsgabizottsága szervezi meg a vizsgáztatást, beleértve a javítást is. Eddig igen bonyolult volt a javítási rendszer, ugyanis két tanárnak kellett osztályoznia minden egyes dolgozatot - mondta el a Szatmár.ro-nak Kónya László főtanfelügyelő-helyettes.

A vizsgatételek összeállítására vonatkozó előírás szerint, a teszteket úgy kell összeállítani, hogy annak kidolgozása egy közepes tanuló számára sem okozzon gondot 120 perc leforgása alatt, továbbá megfeleljen a nemzetközi gyakorlatnak, mely kompetenciaelvű elvárásokat támaszt a tanulókkal szemben.

Azok akik nincsenek megelégedve a jegyükkel, csak úgy mint eddig, óvást nyújthatnak be, azonban egy megyei központban fogják újraértékelni az adott diák dolgozatát.

A vizsgakalendárium szerint, egy vizsgaszesszió lesz, illetve azt követően egy speciális május végén.

„Kicsit aggódom amiatt, hogy még egyetlen egy olyan tesztet sem állított össze a minisztérium, mely alapján a diákok készülhetnének a vizsgára. Bár ígéret van rá, hogy hamarosan közzé teszik ezeket a fajta teszteket, mégis tartok attól hogy elég későn fog erre sor kerülni. Sajnos, az előző felméréseken - melyek a diákok kompetenciáit mérték fel - igen rosszul szerepeltek a romániai diákok a nyugati országokhoz képest"- tette hozzá Kónya.


A nemzeti felmérő a diákok kompetenciáit hivatott felmérni
A nemzeti felmérő a diákok kompetenciáit hivatott felmérni


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: