2011-10-19 17:19:38• hírek • MTI

Azt ígérik, korrekt lesz a népszámlálás

Vergil Voineag, a román országos statisztikai hivatal igazgatója arról biztosította a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, hogy a számlálóbiztosok mindenhol megkapják a szükséges információkat, amelyek kizárják a népszámlálás módszertanának téves értelmezését.

Az RMDSZ közleménye emlékeztet arra: Voineag azt követően írt Kelemen Hunornak, hogy az RMDSZ elnöke levélben kereste meg a statisztikai hivatal vezetőjét. Kelemen felhívta Voineag figyelmét arra, hogy három erdélyi nagyvárosban, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon tévesen képezték ki a biztosokat. Egy részüknek ugyanis azt mondták a statisztikai hivatal akkreditált kiképzői, hogy a háztartásból ideiglenesen távol lévő személyek nemzeti identitásáról, anyanyelvéről és vallásáról a családtagok sem nyilatkozhatnak, ami ellentétben áll a romániai népszámlálás módszertanával.

Voineag az RMDSZ elnökéhez küldött válaszlevelében azt írta, hogy figyelmeztette Bihar, Kolozs és Maros megye népszámlálási bizottságait a téves tájékoztatásra. Biztosította az elnököt arról: minden számlálóbiztos megkapja írásban a szükséges információkat, amelyek kizárják a népszámlálási módszertan téves értelmezését, és lehetővé teszik, hogy a cenzus eredményei a lehető legpontosabban tükrözzék a valóságot.

Romániában csütörtökön kezdődik a népszámlálás, amelynek egyik legfőbb újdonsága a legutóbbihoz, a 2002-eshez képest, hogy az egyetemi hallgatókat nem szülőhelyükön regisztrálják, hanem egyetemi tanulmányaik helyszínén. A romániai magyar politikai szervezetek ezért arra kérik a romániai magyar diákokat, hogy az egyetemi városokban feltétlenül kerítsenek sort a számlálóbiztossal való személyes találkozóra, mert a kollégiumok adminisztrátorai ugyan bediktálhatják nevüket és személyi számukat, de a nemzeti identitásukról, anyanyelvükről és vallásukról csak ők maguk nyilatkozhatnak.

Ugyanakkor a diákok szüleit is arra kérték a magyar politikai szervezetek, hogy otthon is jelentsék be gyermekeik adatait, mert a kétszer szereplő személyeket a statisztikai hivatal később amúgy is kiszűri. Ebben az esetben azonban fennáll az a veszély, hogy a kiszűrés során a hallgatókat az egyetemi város lakosságához sorolják, ugyanis a népszámlálás módszertana ezt írja elő. Így nemzetiségre, anyanyelvre és vallásra vonatkozó adatok nélkül kerülhetnek be az egyetemisták a végső statisztikába, ha nem találkoznak egyetemi városukban is a számlálóbiztossal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: