2014-07-30 13:38:31• hírek • Kocsis Zoltán

Ázsiában az európai Kánaánért

Nehéz ésszerű magyarázatot találni arra, hogy a Kazah Labdarúgó Szövetség mit keres az Európai Labdarúgó Szövetség kötelékeiben. Ettől még tény: az 1991-ben alakult szervezet, amely 1994 óta tagja a FIFA-nak, 2002-ben az ázsiai szövetségből az európaiba került át. Így fordulhat elő, hogy a Steaua gyakorlatilag Ázsiában meccsel azért, hogy bekerüljön az európai klubfutball tejjel-mézzel folyó Kánaánjába, a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

A román rekordbajnok a BL harmadik selejtezőkörében a világ kilencedik legnagyobb kiterjedésű és egyben a világ legnagyobb, tengeri kijárattal nem rendelkező országának, Kazahsztánnak bajnokával, az FK Aktobével csaphat össze. A piros-fehérek ötödször nyerték meg hazájuk bajnokságát, szemben a Steaua 25 címével. Nem ez az egyetlen statisztikai adat amúgy, amelyben a kazahok alulmaradnak a románokkal szemben.

A mértékadó transfermarkt.de adatai szerint az Aktobe keretének összértéke 10,5 millió euró, míg átlagéletkora 27,4 év. Ezzel szemben a Steaua kerete háromszor értékesebb (33,95 millió euró) és három évvel fiatalabb is (24,27 év). A kazahok legértékesebb játékosa az ukrán Olekszij Antonov és a brazil-örmény Marcos Pizzelli, ők 1,8 illetve 1,5 millió eurót érnek. Ezzel szemben a románoknál Alexandru Chipciu és a szatmári Florin Gardos a német szakhonlap szerint négy millió eurót is megér - mármint külön-külön. Hasonlóság viszont a két csapat kapcsán, hogy a kispadon két fiatal, pályája elején álló edző ül: az Aktobe szakmai munkáját a 34 éves orosz Vladimir Gadzsajev, a Steauáét pedig a 42 éves Constantin Galca irányítja.

A kazah keret legérdekesebb és alighanem legjobb játékosa a brazil Marcos Pizzelli, aki pályafutása nagy részét Örményországban töltötte. Meg is kapta az állampolgárságot, pályára is lépett az ország válogatottjában, amelynek színeiben 35 meccsen már 7 gólnál tart. Két évvel ezelőtt az orosz élvonalbeli Kuban Krasznodar egy millió eurót, egy évvel később a városi rivális FK Krasznodar 1,7 millió eurót sem sajnált érte. A 29 éves játékos az orosz Premjer Ligában nem futott be nagy karriert, noha statisztikai mérlege egyáltalán nem rossz, főleg középpályásként: 37 bajnokin nyolc gól és 11 gólpassz.

Mindkét csapatnak egy-egy középső védő hiánya okozhatja a legnagyobb gondot: az Aktobénél a Trinidad és Tobagó-i Robert Primus, a Steauánál a szatmári Gardos hiányozhat a védelem tengelyéből.

A szerdai nap folyamán összesen 12 BL-selejtezőt rendeznek, többek között két olyan rangadót, mint a Standard Liege - Panathinaikosz és főleg a Feyenoord - Besiktas összecsapás.

A szerdai selejtezők teljes programja:

Aktobe - Steaua 18.00 DigiSport1
Qarabag - Salzburg 17.30
AEL Limasszol - Zenit Szentpétervár 19.00
Dnyipro - Köbenhavn 19.00
HJK Helsinki - APOEL Nikosia 19.00
Grasshoppers - Lille 20.00
Standard Liege - Panathinaikosz 21.00
Feyenoord - Besiktas 21.00
Ludogorec Razgrad- Partizan Belgrád 21.00
Aalborg - Dinamo Zágráb 21.15
Maribor - Maccabi Tel-Aviv 21.30
Legia Varsó - Celtic Glasgow 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: