2018-07-02 13:59:22• hírek • MTI

Azonosítottak egy gént, amely segíthet a rák gyógyításában

Ausztrál tudósok azonosítottak egy gént, amely kulcsszerepet játszik az immunválasz irányításban, és segíthet a rák és az autoimmun betegségek gyógyításában.

Ausztrália tudományos kutatási szervezetének tudósai hétfői közleményükben azt írták, hogy a gén, amely a fertőzésekre és betegségekre adott immunválasz irányításában működik közre, több mint 500 millió éve jöhetett létre az embernél sokkal primitívebb szervezetekben. Cameron Stewart, a kutatók egyike elmondta, hogy vírusok tanulmányozása közben azonosították a gént.


A vírusok nem tudnak önállóan szaporodni, gazdagénekre van szükségük ehhez. A kutatók átfogó vizsgálatokat végeztek az egész géntérképen, hogy megtalálják a vírus szaporodásához szükséges emberi molekulákat.


A munka nagyjából három évig tartott, nagy biológiai biztonságú laboratóriumban kellett dolgozniuk, mivel halálos, gyógyíthatatlan kórokat okozó vírusokat is vizsgáltak. Eredményeiket a Journal of Biological Chemistry című szaklap tette közzé.


A kutatók szerint a gén azonosítása olyan új kezelések kifejlesztéséhez vezethet, amelyek számos betegség, a rák, a cukorbetegség és gyulladások – köztük sok ízületi gyulladás – ellen hatásos lehet. A C6orf106 vagy C6 elnevezésű gén fontos szerepet játszik ennek a folyamatnak az irányításában.


Rebecca Ambrose, a gént azonosító kutatócsoport tagja elmondta, hogy noha az emberi géntérképet már 2003-ban elkészítették, még mindig több ezer olyan gén létezik, amelyről nagyon kevés információ áll rendelkezésükre. A kutató hozzátette, hogy a most felfedezett gént több mint 500 millió éve adják tovább egymásnak a legegyszerűbb, majd egyre fejlettebb organizmusok egészen az emberig, de csak most értik meg a fontosságát.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: