2015-10-02 09:33:26• hírek • MTI

Azonosították az oregoni lövöldözőt

Egy szélsőséges nézeteket valló 26 éves fiatalember személyében azonosították azt a fegyveres férfit, aki csütörtökön több embert megölt, illetve megsebesített az Oregon állambeli Roseburgben az Umpqua Közösségi Főiskolán.

Bár hivatalosan egyelőre nem közölték a tettes kilétét, nevük elhallgatását kérő rendőrségi, illetve kormányzati forrásokra hivatkozva a CBS, a CNN, az NBC és az AP hírügynökség is azt jelentette, hogy a 26 Chris Harper Mercer követte el a tömegmészárlást.

A támadó tette után tűzharcba keveredett a rendőrökkel és életét vesztette. Négy lőfegyvert találtak nála.

A The Daily Beast című online magazin úgy értesült, hogy Harper Mercer internetes bejegyzéseiben megvetését fejezte ki az intézményes vallással szemben, konzervatív republikánusként jellemezte magát és az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet szimpatizánsának mutatkozott. Emellett rokonszenvét fejezte ki Vester Flanagan iránt, aki augusztus végén élő adásban agyonlőtt két roanoke-i tévést és a gyilkosságról maga is felvételt készített.

"Úgy tűnik, minél több embert öl meg valaki, annál inkább reflektorfénybe kerül" - írta Harper Mercer.

A helyi seriff sajtóértekezleten bejelentette, hogy a fegyveres támadásban tízen haltak meg és heten megsebesültek. Nem egyértelmű, hogy a tíz halott közé számolta-e a támadót.

Egy 18 éves diáklány, Kortney Moore a Roseburg News-Review című helyi lapnak elmondta, hogy a támadó belőtt a tanterembe, majd padlóra fektetett mindenkit. Ezután felszólította az embereket, hogy álljanak fel, és mondják meg, milyen vallásúak. Majd tüzet nyitott.

Arra, hogy milyen hitű hallgatókra lőtt rá a fegyveres, nem térnek ki a tudósítások.

Az oregoni mészárlásról Lisa Monaco, az elnök belbiztonsági tanácsadója értesítette Barack Obamát.
Oregonban, több más demokrata vezetésű államhoz hasonlóan, a newtowni Sandy Hook iskolában 2012. december 14-i elkövetett ámokfutás után megszigorították a fegyverhez jutás feltételeit.

A háromezer hallgatót oktató Umpqua főiskolán egy műszakban csak egy biztonsági őr teljesít szolgálatot, fegyver nélkül.

Barack Obama amerikai elnök rendkívüli tévés beszédet mondott az eset miatt. Kijelentette, hogy a fegyveres támadások rutinszerűvé váltak az Egyesült Államokban, és Amerika belefásult a tömeges fegyveres gyilkosságokba. Az együttérzés és a fohász többé már nem elegendő az ilyen helyzetekben, mert nem képesek elejét venni a hasonló eseteknek - mondta láthatóan feldúltan. Arra bátorította a nézőket, hogy olyan politikusokra voksoljanak, akik készek tenni a probléma megoldása érdekében.

Az elnök legutóbb júniusban szólalt meg a médianyilvánosság előtt a kérdéssel kapcsolatban, miután a dél-karolinai Charlestonban egy feketék látogatta templomban egy rasszista támadó kilenc hívőt lőtt agyon.
Obama az oregoni tragédiával kapcsolatban elrendelte, hogy a szövetségi létesítményeken a nemzteti gyász jeleként bocsássák félárbocra az amerikai lobogót.

Joe Biden alelnök a halottak és a sebesültek nagy számára hivatkozva kijelentette: a nyomozás valószínűleg meg fogja erősíteni, hogy a mészárlást félautomata vagy automata fegyverrel követték el. Biden a fegyvertartás "ésszerű szabályozására" szólított fel.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője az elnöki beszédet megelőzően közölte, hogy a kormányzat továbbra is prioritásként kezeli a lakosságnak a fegyveres erőszaktól való megvédését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: