2016-03-24 08:58:01• hírek • MTI

Azonosították az öngyilkos merénylőket

Belgiumban azonosították a keddi brüsszeli öngyilkos merényletek elkövetőit. Az RTBF helyi közszolgálati adó szerint a rendőrség által el-Bakraoui néven ismert két fivér egyik tagja a repülőtéren, a másik pedig a metróban robbantott. Ami pedig a harmadik merénylőt illeti, a De Standaard című napilap névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva este azt írta, hogy a rendőrség által már korábban is körözött belga Najim Laachraoui lehetett a repülőtéren robbantó második, eddig azonosítatlan öngyilkos merénylő.

A tv-csatorna arról számolt be, hogy a fívérek mindketten brüsszeli lakosok, akiket a rendőrség különböző bűncselekmények miatt már korábban is ismert. A testvérpár egyik tagja bérelte ki hamis papírokkal a belga főváros Forest nevű negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, az előző pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban. Sajtóhírek szerint ők voltak azok, akik a házkutatásnak indult múlt heti rendőrségi akció során rálőttek a nyomozókra, majd sikerrel elmenekültek a háztetőkön keresztül.

Najim Laachraoui kapcsán nemrégiben azt közölte a belga államügyészség, hogy tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi öngyilkos merényletek előkészítését. A 24 éves férfi a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Belgiumba.

A szerdai nap folyamán napvilágra kerültek olyan hírek, miszerint Najim Laachraouit elfogták a belga hatóságok, később azonban kiderült, egy másik gyanúsítottat vettek őrizetbe délelőtt a hatóságok a belga főváros Anderlecht nevű negyedében - jelentette a La Libre Belgique című helyi napilap.
Tizenöt kilogramm robbanóanyagot találtak a brüsszeli merényletekkel gyanúsítottak lakásán, a robbanószer azonos típusú azzal, amelyet a tavaly novemberi párizsi támadásokkor használtak - közölte szerdán a belga ügyészség.

Recept Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában közölte, brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét a török rendfenntartó erők 2015 júniusában kiutasították Törökországból. Elmondta, hogy Ankara tavaly július 14-én jelentést küldött az Iszlám Állam harcosának kitoloncolásáról a belga hatóságoknak, de azok figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést és később szabadon engedték a férfit.

A terrorfenyegetettség miatt csütörtökön is zárva marad a Zaventem nemzetközi repülőtér - közölte Arnaud Feist, a légikikötőt üzemeltető vállalat igazgatója. A megrongálódott Maelbeek metróállomás hetekig zárva marad - közölte Yvan Mayeur, a belga főváros polgármestere.

Brüsszelben egyperces néma csenddel emlékeztek szerda délben a több mint harminc emberéletet követelő, előző napi terrortámadások áldozataira - jelentették be a helyi hatóságok.
Ferenc pápa arra kérte szerdán az embereket, hogy egyhangúlag ítéljék el a robbantásokat, amelyeket "kegyetlen gaztetteknek" nevezett.

A Le Soir című belga napilap szerdai kommentárjában arra figyelmeztetett, hogy egy más élet, egy keményebb, zártabb, kevésbé gondtalan és talán gyűlölettel telibb társadalom kezdetét jelentik a brüsszeli terrortámadások, ennek kialakulása ellen azonban minden eszközzel küzdeni kell.

Az előző napi terrortámadások miatt rendkívüli tanácskozást tartanak csütörtökön az uniós tagországok bel- és igazságügyi miniszterei - jelentette be az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Hollandia.

A terrorellenes együttműködés szükségességéről beszélt az orosz és a német külügyminiszter Moszkvában. A vendéglátó Szergej Lavrov a kétoldalú tárgyalások megkezdésekor reményét fejezte ki, hogy az európaiak a terrorfenyegetés hatására félreteszik a "geopolitikai játszmákat", és az összefogás mellett döntenek. Az orosz diplomácia vezetője emlékeztetett: az Oroszország és az EU közötti terrorelhárítási együttműködést befagyasztották az ukrajnai orosz beavatkozás miatt.

Frank-Walter Steinmeier hangot adott meggyőződésének, hogy közös érdek a terrorfenyegetés elleni közös fellépés.



Manuel Valls francia miniszterelnök úgy nyilatkozott, sürgősen meg kell erősíteni az Európai Unió külső határainak védelmét. A politikus szerint az EU mindeddig "szemet hunyt a szalafizmus szélsőséges nézetei felett".
A francia kormányfő egy másik nyilatkozatában azt mondta, "eddig több mint 30 embert azonosítottak, akinek köze lehet a párizsi merényletekhez. Tizenegyen meghaltak, tizenketten börtönben vannak, a többieket még körözik".

További merényletek veszélyére figyelmeztette az Európába utazó amerikai állampolgárokat az amerikai külügyminisztérium helyi idő szerint kedden Washingtonban, több eddigi terrortámadásra hivatkozva.
Theresa May brit belügyminiszter azt mondta, Nagy-Britanniában nem változott a terrorkészültségi szint, de a stratégiai fontosságú pontokon szigorodott a rendőri ellenőrzés.

Az ország történetében először a terrorfenyegetettség szintjét az elsőről a második fokozatra emelte meg Szlovákiában szerdán Robert Kalinák belügyminiszter. Szerbiában nincs közvetlen terrorveszély, ugyanakkor fokozták a biztonsági ellenőrzéseket - jelentette ki Nebojsa Stefanovic belügyminiszter a szerbiai közszolgálati televízióban. Olaszországot nem fenyegeti kiemelt terrorveszély, de hatóságai minden szükséges biztonsági intézkedést megtettek - mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök. A Vatikán bejelentette, hogy Ferenc pápa húsvéti programja nem módosul. Romániában csütörtökre nemzeti gyásznapot hirdetettek a terrortámadások áldozatainak emlékére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: