2013-08-13 14:00:32• hírek • Póti Orsolya

Megelőzhető-e a balszerencse?

A Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének munkatársai szerint kis odafigyeléssel, körültekintéssel szinte minden baleset megelőzhető. Ezt népszerűsítették augusztus 13-án, a megelőzés és a tájékoztatás napján.

Augusztus 13-án, a balkezesek világnapján, illetve a megelőzés és a tájékoztatás napján tájékoztató jellegű akciót szervezett a Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége a Szatmár Megyei Mentőszolgálat közreműködésével. A mentősök délelőtt 12 órától ingyenes vérnyomásmérésre várták a járókelőket a Szamos áruház előtti téren, a felügyelőség munkatársai pedig tájékoztató jellegű anyagokat osztottak szét.

A nap folyamán kiosztásra kerülő kétezer szórólapon a babona szerint szerencsétlenséget hozó fekete macska és a kiemelt baljóslatú 13-as számok (2013. augusztus 13.) álltak, ezek mellett pedig az „Előzze meg a balszerencsét!" (Preveniti Ghinionul!) felszólítás volt olvasható. A baleset-megelőzési tanácsok pedig a lap hátoldalán álltak.

A szórólapokon kívül 750 öntapadós matricát és egyéb informatív anyagot osztottak ki a járókelőknek. Többek között a 112-es segélyhívó kapcsán is tájékoztatták a lakosságot.

Az 112-es hívószám megjelenéséig a segélyhívó számok az Európai Unió minden országában különböztek. A hívószám bevezetésével a segítségnyújtás sokkal gyorsabbá, hatékonyabbá vált és annak ellenére, hogy a nemzeti hívószámok továbbra is elérhetők, Európán belül bárhová utazunk, elég egyetlen segélyhívószámot megjegyezni.

Hasonló jellegű akciót a következő hónapokban is szerveznek majd, azért, hogy felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy kis odafigyeléssel sok baleset megelőzhető.

Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség még tavaly szeptemberben kötött egy együttműködési protokollt az E-ON Románia gázszolgáltatóval. Ez az első hasonló megállapodás a Felügyelőség és egy energiaszolgáltató között Romániában. Az együttműködés célja tájékoztatni az embereket és tudatosítani bennük feladataikat, felelősségüket egy sürgősségi helyzet fellépése esetén.

A katasztrófavédelem egyik legfontosabb feladata megelőzési időszakban a lakosság folyamatos és megfelelő szintű tájékoztatása és felkészítése, a riasztás feltételeinek kiépítése. A riasztást követően a beavatkozás és helyreállítás időszakában a helyzetkezeléshez, a túléléshez szükséges tájékoztatás biztosítása - áll a Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége által küldött sajtóközleményben.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: