2015-01-30 22:58:16• hírek • Kocsis Zoltán

Azonnal jelezzük, ha a magyar oktatást hátrányosan érintik

Közel egy év után hívta össze ismét a Szatmár Megyei RMDSZ a Megyei Küldöttek Tanácsát, vagyis az MKT-ét. A pártrendezvényen, melynek csak első fele volt sajtó-nyilvános, Pataki Csaba értékelte az előző esztendőt, a parlamentben helyet foglalók röviden bemutatták tevékenységüket, majd szó esett a következő időszak terveiről.

Az est talán egyik legfontosabb üzenetét Kereskényi Gábor parlamenti képviselő fogalmazta meg, aki a parlament oktatásért felelős bizottságának tagjaként arra kért mindenki: amennyiben azt érzékelik, hogy az évek óta uralkodó tanügyi káosz az anyanyelvi oktatást bármilyen szinten hátrányosan érinti, azonnal jelezzék a megyei szervezet felé. Kereskényi úgy véli, a romániai közhangulat lassan a 90-es évek közepét idézi, példaként említve Barcsay Ákos egykori erdélyi fejedelem dévai szobrának decemberben történt lebontását.

„Amiért 25 éve harcolunk, azt magunknak is be kell tartanunk", figyelmeztette a polgármestereket Pataki, mondván: nagyon kínos lenne az RMDSZ-re nézve, ha pont az érdekvédelmi szövetség valamely önkormányzati vezetőjét büntetnék meg, amiért nem működik a település honlapjának magyar oldala vagy a közérdekű információk nem érhetők el magyar nyelven. A szenátor elmondta továbbá, hogy a jogi illetve a szociális és munkaügyi bizottság tagjaként hetente közel száz törvénytervezet kerül az asztalára.

A képviselőház pénzügyi bizottságának tagjaként Erdei D. István természetesen szót ejtett az oly sokat vitatott idei költségvetési törvényről, amelyről egyrészt elmondta, hogy a jelen állás szerint csak az idei esztendőre érvényes, másrészt pedig, hogy a jelek szerint a pénzügyminisztérium hajlandóságot mutat az azonos státusú települések közötti különbségtételre.

A tavalyi esztendő kapcsán Pataki kifejtette, hogy az RMDSZ ellenzékben kezdte és ellenzékben is zárta az évet. „Közben volt nyolc hónap, amikor kormányon is voltunk, meg nem is", tette hozzá. Ennek legpozitívabb hozadéka szerinte „hogy megállítottuk a 70%-os fölényben lévő USL által elindított hógolyót, amely elsősorban a tanügyben kezdett komoly károkat okozni".

Az RMDSZ megyei elnöke szerint a szövetség jó eredményt ért el a májusi EP-választáson és meggyőződésének adott hangot, hogy csak a Szatmárnémeti - Szatmárudvari - Apa útvonal modernizálásán ment el Nagy Szabolcs képviselővé való megválasztása.

Az őszi elnökválasztáson elért eredményekkel viszont már kevéssé volt elégedett a szenátor, szerinte sajnos sokan maguk sem hitték el Kelemen Hunor támogatásának fontosságát.

Az elnökválasztást mocskos lejáratókampánynak nevező Pataki csalódottságának adott hangot, amiért a tavalyi évben Szatmár többször is az országos lapok címoldalára került, ám rendre negatív módon. Példaként említette Mircea Govor megyei PSD-elnök kiszivárogtatott beszédét, amellyel kapcsolatban kijelentette: az RMDSZ-nek semmiféle megállapodása nem volt a szociáldemokratákkal, „hisz egyszerűen mások az eszközeink".

A szenátor „történelmi kézfogásnak" nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök és FIDESZ-elnök valamint Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szatmárnémeti találkozását. „Sikerült elérnünk, hogy a FIFESZ immár nem ellenségként, hanem partnerként tekint ránk", vonta le a következtetést Pataki. Szerinte a következőkben azt is el kellene érni, hogy nem csak az erdélyi magyarok, de a magyar felmenőkkel rendelkezők is bízzanak az RMDSZ-ben. „Meg kellene már értenie mindenkinek, hogy magyarnak lenni nem hiba Romániában, hanem egy plusz erény. Már csak azért is, mert az erdélyi magyar minimum két nyelvet beszél. Amennyiben az emberek bátran felvállalnák felmenőik magyar származását, Erdélyben közel négy millió emberről beszélnénk", fejtette ki.

Végezetül az RMDSZ megyei szervezetének elnöke köszönetet mondott a polgármestereknek, alpolgármestereknek, tanácsosoknak, akik a „politikai átigazolási időszak alatt, amely egy normális országban nem fordulhatott volna elő", nem fordítottak hátat a szövetségnek. „Tudom, hogy legalább az egyik fél részéről komoly fenyegetéseknek és ígérgetéseknek kellett ellenállni. Ezért köszönet jár, akárcsak az elmúlt 25 év kitartásáért és a következő évek munkájáért, amelyet a közösség érdekében elvégeznek", mondta.

Pataki nem kerülhette el a jövő évben esedékes önkormányzati és parlamenti választásokat sem, mondván: legalább olyan jó eredményekben bízik, mint amilyeneket 2008-ban sikerült elérni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: