2013-01-22 11:32:33• hírek • Kocsis Zoltán

Azok fizetnek adót, akiknek kevesebb pénzük van!

Noha Szatmárnémetiben jónak mondható a lakosság adózási kedve, egy negatív tendencia azért felismerhető: elsősorban azok fizetnek adót, akik kevésbé tehetősek - tudtuk meg Drimus Józseftől, a Helyi Adóhivatal vezetőjétől. Drimus felhívta az állampolgárok figyelmét, hogy ingatlan vagy autó eladását vagy vásárlását 30 napon belül be kell jelenteni.

Több tíz ember sorjázik délelőtt a szatmárnémeti Helyi Adóhivatal épületében, az ügyfélszolgálati ablakok előtt. Januárban rendre megnő a forgalom, az emberek igyekeznek kifizetni adóikat. Drimus szerint azonban csúcsidőben, azaz esetükben 10.00 és 13.00 órák között mindig sokan vannak: ekkor fizetik ki az emberek mindenféle illetékeiket. Éppen ezért, javasolja az igazgató, aki teheti, reggel 8.00 és 10.00 vagy délután 17.00 óráig próbálja kifizetni adóját - ekkor jelentősen kevesebbet kell várakoznia.

„Szatmárnémetiben jóval nagyobb az adózási kedv, mint az ország egyes nagyvárosaiban. Ezzel együtt tetten érhető, hogy elsősorban azok igyekeznek kifizetni adóikat, akik kevésbé tehetősek", magyarázza Drimus. Példaként a gépkocsik után kifizetendő adók statisztikáit idézi. Ezek szerint a tavaly a járművek 91%-a után fizettek adót. Ám a várható adóbevétel csupán 69%-ét fizették be. Ez azt jelenti, hogy a nagy kapacitású, drágább autók után jóval kevesebben fizették be a kötelező adót. Márpedig egy Ferrariért több, mint 6. 000 lejes évi adót kell(ene) kifizetni.

Felvetődik ilyenkor a kérdés, mit tehet az adóhivatal azok ellen, akik, amint Drimus fogalmaz, elfelejtettek adót fizetni? „Előbb felszólítjuk, emlékeztetjük őket kötelezettségükről. Ha ez nem segít, akkor megkeressük, hol dolgozik vagy zároljuk a számláikat. Ha ez sem eredményes, akkor akár le is foglalhatjuk autóikat", magyarázza. Hasonlóra, azaz lefoglalásra, ritkán kerül sor: az elmúlt években csak öt gépkocsit foglaltak le, azokat is egy cégtől.

Mindenesetre, aki nem fizeti ki adóját, a következő évben már dupláját kell fizesse.

A helyi adók első felét március 31-ig, a másodikat pedig szeptember 30-ig kell befizetni. Aki viszont március utolsó napjáig az éves adója teljes összegét befizeti, az magánszemély esetén 10%, jogi személy esetén 5%-os kedvezményt kap. Kivétel ez alól, akinek adója 50 lej alatt van - neki nem jár kedvezmény.

Drimus felhívta a lakosság figyelmét, hogy amennyiben valaki ingatlant vagy autót vásárol vagy elad, harminc napon belül jelezze ezt az adóhivatalnál. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy olyan vagyontárgyért adózik, ami már régen nincs is tulajdonában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: