2011-06-03 10:21:04• hírek • Kocsis Zoltán

Az utolsó szalmaszál neve: Bosznia

Péntek délután-este összesen tizenegy Európa-bajnoki selejtezőt rendeznek az öreg kontinensen, köztük pályára lép Románia is. Magukra öltik a válogatott mezt a magyar futballisták is, ám ők barátságos meccsen készülnek a keddi összecsapásra.

Menekülés a győzelembe - a filmklasszikus címe ezúttal tökéletesen illik a román labdarúgó válogatott helyzetére: Razvan Lucescu együttese öt forduló után egy győzelemmel, két döntetlennel és két vereséggel a D csoport ötödik, utolsó előtti helyén szerénykedik. A 2012-es Európa-bajnokságon való részvételük halványka reménysugarait csak úgy erősíthetik meg, ha a hátralévő valamennyi meccsüket megnyerik - kivéve esetleg a franciák ellenit. Ezt a sort tehát pénteken el kell kezdeniük, amikor a legfőbb riválisuknak számító Boszniát látják vendégül.

A bosnyákok eddig négy meccsükből egyet veszítettek, egy döntetlen mellett pedig kettőt nyertek - az egyiket pont Románia ellen március végén. Amennyiben pénteken is nyernek Dzekóék, akkor akár a második helyre felugorhatnak. A zenicai 2-1-hez képes az ex-jugoszláv utódállam csapata nagyjából ugyanazzal a felállással készül Bukarestre is, míg a román oldalon nem kevesebb, mint hat helyen változhat a kezdőcsapat: Pantilimon, Rapa, Goian, Florescu, Deac és Alexa helyét Tatarusanu, Papp, Sapunaru, Muresan, Bourceanu és Sanmartean veheti át.

Ez is remekül mutatja azt a bizonytalanságot, instabilitást és kapkodást, ami a román válogatott (sőt, az egész román labdarúgás) háza táján az utóbbi időben állandósult. Ehhez jön még olyan alapemberek, mint Goian, Stancu vagy D. Niculae sérülése - és a legnagyobb csapás, Cristian Chivu visszavonulása a nemzeti tizenegytől. A válogatott ezt követően egy dél-amerikai túrára indul, amelynek során összecsap a Copa Americára készülő Brazíliával és Paraguayjal, ám azt még nem tudni biztosan, hogy ki lesz a szövetségi kapitány. Lucescunak állítólag mennie kell, ha a csapat nem nyer Bosznia ellen, de egyes hangok szerint akkor is veszi (önkéntesen) a kalapját, ha a csapata győzni tud....


Mutu Zenicában néma maradt, ezúttal (is) sokat várnak tőle
Mutu Zenicában néma maradt, ezúttal (is) sokat várnak tőle


Jellemző a román válogatott péntek esti várható kezdőcsapatára, hogy a bajnok Otelul Galacot egyetlen játékos sem képviseli, ott van viszont, sőt csapatkapitányi karszalagot kap az a Marica, aki szinte mindenkivel összeveszett már Stuttgartban és idén tavasszal csak 71 percet játszott klubcsapatában - utoljára január 30.-án!

Magyarország pénteken egy barátságos mérkőzésen készül a kedd esti, San Marino elleni selejtezőre Luxemburgban. A két gárda eddig kilenc alkalommal találkozott egymással, mindannyiszor magyar győzelem született és csak egyszer, 1993-ban úszta meg a nagyhercegség csapata három kapott gól alatt. Figyelmeztető kell legyen azonban, hogy Luxemburg az utóbbi három meccsén megverte Szlovákiát, csak 0-2-re kapott ki Franciaországtól és 1-3-ra Romániától - utóbbin úgy, hogy vezetett is.

Egervári Sándornak elsősorban a támadórészleg összeállítása okozhat gondot, lévén, hogy Gera, Szalai, Priskin és Rudolf is hiányzik sérülés miatt - őket a 2006 óta ismét behívott Szabics valamint az ezúttal bemutatkozó Németh Krisztián pótolhatja. Érdekesség, hogy Magyarország és Luxemburg legutóbbi találkozóján Szabics két gólt is rúgott - most a törpeállam ellen indíthatja újra válogatottbeli karrierjét.



A magyar válogatottnak illene két győzelemmel zárni a szezont fotó: mlsz.hu


A magyar válogatott csütörtök este megtartotta hivatalos edzését a Josy Barthel stadionban, az első húsz percben együtt gyakorolva a Luxemburgban élő magyar kolónia gyerekeivel... Szép gesztus, ám az mindenképpen szebb lenne, ha a csapat két magabiztos győzelemmel búcsúztatná a szezont két, enyhén szólva is verhető együttes ellen, amelynek összesen van két profi játékosa.

Európa-bajnoki selejtező:
D csoport:

Románia - Bosznia 21.00 TVR1

Barátságos mérkőzés:
Luxemburg - Magyarország 20.15 Sport1.hu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: